Det var hundra meter mellan de två äldreboendena i Kristianstad. Mat från det ena kördes till det andra, med taxi, till en kostnad av en halv miljon kronor om året.

Samtidigt drogs färskpotatisen in för att det fattades pengar.

Det är ett av Martin Borgs anslående exempel på hantering av skattepengar. Han har många fler, ”365 sätt att slösa med dina skattepengar” heter boken som kom häromåret. Borgs driver också sajten Slöseriombudsmannen. Han agerar inte solo. Skattebetalarnas förening sponsrar.

Borgs har tidigare varit pressombudsman för Moderaterna och PR-konsult. Nu samlar han på exempel på dålig offentlig hushållning och har öppnat ett eget Slöserimuseum.

Från konstiga kurser för att formellt sänka arbetslöshetssiffrorna, till Laholms inköp av ”tänkarhattar”, mycket är sådant vi minns först när vi blir påminda om saken. En sammanställning av åtskilliga märkligheter som förekommit är bra att ha vid samtal med de klentrogna. Exemplen kommer att bli fler. Var så säker. Men det hjälper att minnas och att protestera.

Föregående

Mannen som har en evig inbjudan till Göteborgsoperan

Nästa

Stor intervju: Vem är professor Töllborg?