Han är Göteborgsandans underbarn,  myglare och fixare – eller mannen som varenda förening i Göteborg vill ha i sin styrelse. Kort sagt: Leif Nilsson. 

Självklart bjuds han in varenda gång Goteventt har ett arrangemang.

Under drygt tio år var han vd för Göteborg & Co.

Han fixade det mesta som Göran Johansson (S) och senare Anneli Hulthén (S)  ville ha gjort.

Leif Nilsson, porträtterad av Raymond Ståhl
Leif Nilsson, porträtterad av Raymond Ståhl

Senast handlade det om Alfons Åbergs kulturhus. Som vd för Göteborg  & Co anlitade han, på uppdrag av Anneli Hulthén, den man som kommit med idén om ett Alfons Åbergs kulturhus, nämligen Jacob Torell, gift med en systerdotter till Alfons Åbergs upphovsman. Torell fick betalt av Göteborg & Co  (=kommunen) för att utreda sin egen idé. Torell är också tidigare medatbetare på Göteborg & Co och en av dem som bjöd Leif Nilsson på resa till Spanien på hans 60-årsdag.

– Författarinnan ville ju att han skulle vara med, sa Leif Nilsson som förklaring till arrangemanget.

Inte ett enda papper fanns på Göteborg & Co om hur detta egentligen gått till. Inga dokumenterade beslut. Inget dokumenterat uppdrag. Ingenting. Med undantag för räkningarna som företaget betalat.

Hur företagets revisorer kunnat godkänna att göteborgarnas pengar används på det sättet, utan formella beslut,  är en gåta. Liksom att (nästan) hela kommunfullmäktige (från V till M) godkände beredningen och hälsade Alfons Åberg välkommen till Göteborg.

Det kostade Göteborgs skattebetalare mer än (de bevisade) mutorna till korrupta tjänstemän eller fakturor för klänningar  som avslöjats av Uppdrag Granskning.

Så vem är han?

Han är, skrev en beundrare, ”mannen som satte Göteborg på kartan som en av Europas främsta evenemangsstäder”.

Han har som evenemangschef bland annat medverkat till friidrotts-VM 1995, Göteborgskalaset, Volvo Ocean Race, räkfrossan på Avenyn, friidrotts-EM 2006. Och som vd för Göteborg & Co sedan 1999. Han säger själv att det var han som spred ljus över ”Julstan”.

När han fyllde 60 (2009) var ”hela Göteborgs etablissemang på plats” i en festsal på gamla Ullevi, berättade GT. Flera hundra gäster kunde där njuta en räksoppa och smårätter, Representationskort, vin och en tvåsitssoffa (från Liseberg) fanns bland presenterna.

I dag driver Leif Nilsson eget bolag som bär hans namn och omsätter omkring två och en halv miljon om året.

Och nej, han behöver inte betala inträde på Gotevents arrangemang, oavsett om det är konsert med Håkan Hellström eller match mellan Frölunda och Leksand.

Föregående

Stor intervju: Vem är professor Töllborg?

Nästa

Håkan Hellström och Gotevent - "en stad med mutor i varje gathörn"