I 15 år klarade Annika Kummel att hitta lösningar trots en alltid krympande budget. Men när sparbetingen skulle slå mot de svagaste, fick hon nog.

Hon sade upp sig som rektor på Karl Johansskolan.

Dagen hon fick nog satt Annika Kummel hemma i helgen och räknade på skolans budget. Den var omöjlig att få ihop, hur hon än försökte. Eleverna med särskilda behov skulle drabbas

–  Jag vaknade på måndagsmorgonen och bara storgrät. Jag kan inte, jag gör det bara inte, sa jag till min man. Jag kände mig vingklippt, helt handlingsförlamad. Jag kunde inte jobba och blev sjukskriven, berättar Annika Kummel om den omtumlande tiden.

Som rektor var hon van att ta strider. Och i duster med vuxna och överordnade, betecknar hon sig som stark. Men när besluten skulle slå mot oskyldiga barn kom hon till en gräns.

Nyheten nådde medierna och Annika Kummel var med på alla håll, även om hon själv försökte poängtera att det som hände i Ukraina var viktigare. I ett brev till pedagogerna på skolan, förklarade hon varför hon inte kunde vara kvar. De respekterade hennes beslut och hon fick stöd från de flesta håll, utom uppifrån. Å andra sidan har inte den bantade budgeten drivits igenom, ännu.

Som rektor var hon van att ta strider. Och i duster med vuxna och överordnade, betecknar hon sig som stark. Men när besluten skulle slå mot oskyldiga barn kom hon till en gräns.

För 18 månader sen började Annika Kummel en utbildning inom Göteborgs stads chefsförsörjningsprogram – morgondagens chefer för chefer och i maj blev hon klar. Nu blir det Backatorpsskolan som får glädje av hennes nyvunna kunskaper. Från den 1 augusti är hon rektor där

Backatorpsskolan har funnits i runt 20 år. Den startade som friskola av föräldrar i området, när den utlovade kommunala skolan aldrig blev av. Skolan har 40-talet pedagoger och cirka 280 elever från området, (postnummer gäller) samt en kö till skolan.

Alla barn (i alla skolor) för med sig en påse pengar till sin skola, runt 70 000 kronor. Stadsdelarna i Göteborg tar pengar av den påsen till administration och andra så kallade over head-kostnader. I Backatorp är huvudmannen föräldrastyrelsen.

–  Hela vår eventuella vinst går tillbaka till verksamheten. I Göteborgs stad går för mycket till organisation, som inte har med undervisning att göra. Här blir jag chef och jag gillar korta beslutsvägar.

Annika föddes i Johanneberg i mitten av en syskonskara om fem. Hon växte upp i Åkered, gick på Kannebäcksskolan och sen på Schillerskas samhällsprogram. Efter några år utbildade hon sig till ämneslärare, hade tjänst i Henån, på Ellös och Tjörn innan hon blev rektor. 2005 sökte och fick hon rektorstjänsten på Nordhemsskolan, där hon under sju års gnetande klarade av att hålla budgeten. 2012 blev Annika Kummel  tf områdeschef över 15 rektorer i Majorna/Linné under en termin, samtliga skolor med underskott i budgetarna.

–  På vårterminen 2013 blev jag ombedd att bli rektor på Karl Johan, så att den skulle bli en fungerande enhet, efter massiv kritik från skolinspektionen.

– Jag var lojal, så klart, och såg jobbet som en fin utmaning.

Under förra året lyckades hon tillsammans med pedagogerna successivt få skolan att fungera igen. Men det var början av vårterminen 2014 droppen rann över. Då hade hon lagt en budget, men fick ytterligare sparbeting mitt under läsåret. Det var den som skulle slå mot de svagaste.

– Nu börjar jag om igen. Jag älskar faktiskt att vara rektor. Det är fantastiskt att få se barn utvecklas och växa samtidigt som man får se lärarna pröva olika metoder och sen få återkoppling på det.

Namn: Annika Kummel
Ålder: 56 år
Familj: Bosse, tre vuxna barn och två bonusbarnbarn
Bostad: Gård på landet i Spekeröd
Yrke: Ämneslärare i svenska, tyska, drama, geografi
Intressen: Trädgården, paddling, segling, fiskodling
Aktuell: Sade upp sig som rektor på Karl Johansskolan våren 2014

Föregående

Göteborgs symfoniker bjuder på mingel och konsert

Nästa

Ingenting fungerar, ha en trevlig dag