– Jag står fan inte i en valrörelse och försvarar att Citysjukhuset + 7 gått i konkurs samtidigt som de får rätt i rätten, säger Frank Andersson.

Frank Andersson, räddade sjukhus
Frank Andersson, räddade sjukhus

Han pratade vid en träff med ett slutet sällskap på en privatägd vårdcentral i centrala Göteborg.

Frank Andersson visste inte att samtalet spelades in och skulle komma att bli offentligt genom Spanaren. I det slutna sällskapet gav Frank Andersson fritt uttryck för sitt missnöje med hur regionen hanterat kontrollen av privata vårdcentraler och med den ansvarige tjänstemannen, beställardirektör Ralph Harlid som är chef för hälso-och sjukvårdsnämndens kansli.

Enligt Frank Andersson har Ralph Harlid drivit en alltför hård linje mot privatläkarna. Harlid har anklagat flera privatägda vårdcentraler för systematiskt fusk, sett till att säga upp landstingets avtal med läkarna och polisanmält flera av dem för påstådda miljonbedrägerier.

– Han är som en jävla stör, säger Frank Andersson om Ralph Harlids envishet.

Det var i höstas som Citysjukhuset + 7 och dess grundare och ägare Anders Nordkvist anklagades för systematiskt fusk. Vårdcentralen, Anders Nordkvist själv och andra läkare krävdes på 4,6 miljoner kronor iåterbetalning (se artikel här intill). Regionen hotade också säga upp avtalen med vårdcentralen och läkarna som därmed inte skulle kunna erbjuda sina patienter subventionerad vård.

Ralph Harlid, beställardirektör
Ralph Harlid, beställardirektör

–  Det är obegripligt och får förödande konsekvenser för patienter och anställda, sa Anders Nordkvist till mig när vi träffades på Citysjukhuset i höstas. Uppsagda avtal skulle leda till konkurs. Han sa också att Citysjukhuset ville göra rätt för sig ”om vi gjort fel”. Men att regionen inte hade visat något underlag för anklagelserna. Anders Nordkvist och hans kollegor kunde därmed inte kontrollera om eller vad som blivit fel och än mindre försvara sig.

Ett par veckor efter det att vi träffats skulle regionen ta ställning till om avtalen med Citysjukhuset + 7 skulle sägas upp.  Då hade Anders Nordkvist skrivit till Frank Andersson (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 (Göteborg) som är den nämnd inom landstinget som tecknar avtal med de privata vårdföretagen och läkarna i Göteborg.

”Man har endast meddelat oss misstankar … men aldrig givit oss möjligheten att ta del av underlaget för kritiken. Regionen ställer återbetalningskrav som är så högt att vi löper risk att gå i konkurs med sannolikhet intill visshet utan att förklara varför och hur”, skrev Nordkvist i brevet till Frank Andersson.

Vid nästkommande möte i nämnden bestämdes att en ny granskning skulle göras av Citysjukhuset istället för att säga upp avtalet så som Ralph Harlid hade föreslagit. Och så i maj i år slöts ett avtal mellan regionen och Citysjukhuset + 7 om en återbetalning – och om fortsatt samarbete mellan citysjukhuset och regionen.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör
Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Vad hade hänt? Så här berättar Frank Andersson om den saken:

– Anders Nordkvist ringde och ville träffa mig. Vi träffades över en kopp kaffe på hotell Riverton (snett emot Citysjukhusets mottagning). Jag blandade inte in tjänstemännen.  Han berättade om sin syn på saken. Jag tog upp det med Ralph (Harlid) och frågade: Hur ligger det till egentligen?

– Sedan ringde Janne Hallberg (M). Han hade ju egentligen inte med det att göra. Vi sitter i Operans styrelse ihop. Vi umgås privat också, säger Frank Andersson om politikerkollegan från Göteborg som var kommunalråd (M) under flera år.

Samtalen ledde till att Frank Andersson (S) hade ett möte med Johnny Magnusson (M), vice ordförande i regionens styrelse, Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionens styrelsen och regiondirektören Ann-Sofi Lodin, regionens högsta tjänsteman.

– Gert-Inge började ju fråga direkt: ”Vad fan är han (Ralph Harlid) ute efter?”, säger Frank Andersson.

Efter mötet stod det klart att Ralph Harlid måste se till att sluta fred med Citysjukhuset. När Frank Andersson berättade om denna bakgrund var avtalet ännu inte undertecknat.

Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen
Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen

– Nu är avtalet framme. Det är bara en grej kvar. Jag har lovat Citysjukhuset att Ralph måste verifiera summan de ska betala tillbaka. De ska betala 100 000 i månaden. Jag har lovat att om Ralph inte kan verifiera att de är skyldiga mer än 700 000 då avbryts avbetalningarna när den summan betalats. Det vill Citysjukhuset ha in i avtalet. De säger ”vi litar på dig Frank, men vi litar inte på Ralph Harlid”. Och jag förstår dem. Jag slutar ju med politiken nu.

Avtalet skrevs under strax efteråt. Den offentliga delen av avtalet innehåller ingen bestämmelse om att regionen måste verifiera riktigheten i sitt krav. Om det finns något icke offentliggjort skrivet tilläggsavtal är oklart. Men också muntliga avtal gäller i domstol.

Nästa avsnitt om sjukvårdsskandalen kring de privata vårdcentralerna: ”När ni vinner i rätten så måste man se över hur man hanterar det här i regionen. Man kan inte hålla på så här längre. Man måste sätta sig ner och komma överens”,  säger Frank Andersson om jakten på ”fuskande” läkare. ”Hade vi vetat om detta i presidiet hade vi satt stopp.”

Föregående

Dyrt släta över bostadsbolagens lagbrott

Nästa

Möt en riktig knöl