En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt har uteslutits som medlem i Öppna Göteborg efter att ha avslöjats som anti-semit.

Nämndemannen lämnade sitt gamla parti för att ansluta sig till Öppna Göteborg när partiet bildades i början av året. Hen behöll dock uppdraget som nämndeman.

Hen har tidigare varit flitig debattör i olika forum på nätet.

På en blogg,  som drivs av Rune Lanestrand, diskuterades frågan om främlingsfientlighet.  I diskussionen hävdades bland annat att massmedier i Sverige utmålar ”alla som kritiserar invandringspolitiken” som rasister.

”Det man bör fråga sig är vilka som äger media i Sverige och varför vill de ha denna effekt?”, skrev nämndemannen i ett inlägg och hänvisade till en anti-semitisk hemsida som återgav uppgifter från Radio Islam om judiskt ägande av media. Radio Islam startades av den för hets mot folkgrupp dömde Ahmed Rami och sprider klassiska anti-semitiska konspirationsteorier.

Nämndemannen anslöt sig till dessa konspirationsteorier i sin kommentar:  ”Det går snabbt att se att ägarna … härstammar från en och samma folkgrupp. Detta mönster ser likadant ut över hela världen.”

Då Öppna Göteborgs styrelse fick kännedom om nämndemannens inlägg uteslöts hen med omedelbar verkan. Nämndemannen vände sig till partiets medlemsmöte där hen vidhöll sin uppfattning.

– Jag har med mitt inlägg endast påvisat vilka som dominerar media i Skandinavien, sa hen.

Medlemsmötet bekräftade uteslutningsbeslutet med en röst emot.

Öppna Göteborgs ordförande Holger Wassgren tror det är vanligt att ett nytt parti drar till sig allahanda människor, som inte är eniga med partiets ideologi.

– Det är bra att det blir en rensning, gärna så snart som möjligt. Men ibland är det svårt att skilja agnarna från vetet. Jag tror att vi är på god väg.

Enligt lagman Ralf Larsson vid Göteborgs tingsrätt har lagstiftarna inga krav på nämndemäns privata åsikter.

– Däremot är det fråga om vad som är lämpligt. Risken är att det för nämndemannen i det enskilda målet blir en jävsfråga. Vi kan ju inte ha folk med massa konstiga åsikter, som vi behöver kontrollera, säger Ralf Larsson.

Han har hittills inte haft anledning att pröva någon nämndemans lämplighet, men när han hör Öppna Göteborgs beskrivning vill han gärna veta vad han/hon har sagt.

– Det kräver ett samtal med lagmannen omgående.

Lagmannen kan inte ge ett rakt svar på om nämndemannen kan fortsätta sitt uppdrag, men troligen är det olämpligt.

Har du varit med om att säga upp en nämndeman?

– Inte i Göteborg, men det har handlat om att folk har bluffat med ekonomin. I Ystad hade vi en kvinna som uttalade sig nedsättande om muslimer. Hon insåg själv det olämpliga i att fortsätta, så hon avsade sig uppdraget.

Föregående

Fängelse för mutad Poseidonanställd

Nästa

Det bidde ingenting