I anslutning till Internationella kvinnodagen 8 mars genomför Hyresgästföreningen en markering mot den ojämställda bostadsmarknaden.
En bostadsmarknad som särskilt missgynnar kvinnor.
Hyresgästföreningen har tagit fram en rapport som heter Ett eget rum och som granskar bostadsfrågan ur ett jämställdhetsperspektiv. Den visar att 57 procent av kvinnorna inte skulle ha råd att bo kvar i sin nuvarande lägenhet om de separerar. Motsvarande siffra för män är 36 procent.
Mindre yta att bo på – och mindre ägande
Kvinnor bor också på 9 kvadratmeter mindre yta än män efter en separation.
Det är därtill mindre sannolikt för kvinnor att äga ett eget boende eftersom män i genomsnitt äger 17 procent mer under äktenskapet och 75 procent mer efter en skilsmässa.

Misshandel och mord i väntan på boende
Men de här skillnaderna duger inte, menar Hyresgästföreningen.
– Bostadsbristen i Sverige är katastrofal. Ska du flytta isär finns ingen möjlighet att få tag på en lägenhet inom överskådlig tid.
– Det finns i dag kvinnor som blir misshandlade och dödade för att de inte får tag på en lägenhet, säger Ronny Bengtsson, som är regionordförande i Hyresgästföreningen i västra Sverige.
”Jämställt samhälle kräver aktiv bostadspolitik”
– Vi ville visa att vi står upp för allas rätt till ett tryggt boende, oavsett kön, och för att visa att det är hög tid att bostadspolitiken förändras. Ett jämställt samhälle kräver en aktiv bostadspolitik.
I sin rapport lanserar Hyresgästföreningen en rad förslag för att förbättra situationen för landets kvinnor. Bland dem finns till exempel förtur för våldsutsatta i bostadskön, stärkt bostadsbidrag och statliga bygglån för att öka produktionen av hyreslägenheter.