Bokmässan Sapmi
Sápmi är ett tema på Bokmässan 2024. Illustration: Kine Kjaer .

Torsdag 26 september är det dags för fyra dagars härlig bokfest i Göteborg igen, när 40-årsjubilerande Bokmässan öppnar.
Årets speciella teman är Sápmi och Rymden och ett nyinstiftat pris går till Joyce Carol Oates.

Tema Sápmi utgår från samisk filosofi och kultur, med fokus på mångfalden inom litteraturen och berättartraditionen, där jojken spelar en stor roll.
Ämnen som kommer att belysas är bland annat akuta mark- och skogsexploateringar i klimatomställningens namn samt hotade språk. Det är, med Bokmässans egna ord, en spännande genreöverskridande litteratur som utmanar den nordiska självbilden.

Rymdstyrelsen och Bokmässan i samarbete
Genom Tema Rymden vill Bokmässan uppmana till stora samtal, om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid. I dag är vi beroende av rymdteknik för att samhället ska fungera. Utan satellitkommunikation fungerar till exempel varken kortbetalningar, smarta telefoner eller GPS:er.
Bokmässan samarbetar med Rymdstyrelsen kring temat.

Nytt pris till Joyce Carol Oates
Sedan starten har Bokmässan haft en sjöjungfru i sin logga. I samband med årets 40-årsjubileum instiftas ett nytt litterärt pris, Sjöjungfrun, (The Mermaid Award), och första pristagare är ingen mindre än den amerikanska författaren Joyce Carol Oates, som kommer att motta priset vid ett seminarium på lördag, 28 september. Joyce Carol Oates kommer att intervjuas på scenen av Karolina Ramqvist.
– Jag är djupt tacksam för denna vackra utmärkelse, en oväntad ära och verkligen en uppmuntran. Att skriva kan vara ett ensamt liv, och ett sådant här erkännande lyser upp ensamheten, säger Joyce Carol Oates i en kommentar till Bokmässan.

”Underhållande berättelser med stilfullt frammejslat driv”
Motiveringen till utmärkelsen lyder:
”Hon är en litterär tungviktare, vars imponerande produktion under sex decennier utmanat oss med frågor om våld, sexualitet, etnicitet och familj. Hennes skildringar av amerikanska drömmar och mardrömmar fungerar som en universell kartläggning av den moderna människans sociala problem och neuroser. Samtidigt innehåller hennes främsta verk de ibland förbisedda ingredienser som en gång gjorde de gamla klassikerna lästa: De är underhållande berättelser med stilfullt frammejslat driv.”
Joyce Carol Oates är även aktuell med romanen ”Snitt”, som presenteras under fredagen på Bokmässan. Det är hennes 63:e roman.

Årets skolbibliotek till skånsk skola
I början och många år framåt hette mässan Bok- och Bibliotek och det är fortfarande stort fokus på biblioteksverksamheten.
Ett nytt inslag i år är att Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen får sällskap av Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening som arrangörer för Biblioteksscenen, med sammanlagt 37 programpunkter som handlar om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter. Bland annat kommer ”Årets skolbibliotek” att utses, en utmärkelse som i år går till Nydalaskolan i Malmö och skolbibliotekarien Felix Sjögren och hans kolleger.
Skolminister Lotta Edholm delar ut priset och utdelningen sker på Lärarscenen under fredagen.
Sedan Felix Sjögren tillträdde sin tjänst för ett par år sedan har utlåningen av böcker från skolbiblioteket på Nydalaskolan ökat med 150 procent.

Previous

"Staden står inför stora problem när antalet personer över 80 år fördubblas"

Next

VTI jubilerar med unik krockdocka och simulator för alla vägar och väder