Öl i plastglas
Festivalöl i plastglas är ett minne blott.

Har du tröttnat på halvljummen festivalöl i plastmugg?
Då är dina bekymmer borta.
Från och med första januari i år får man nämligen inte längre servera dryck i plastglas. Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast är helt förbjudna. Men du kan få fortfarande få halvljummen festivalöl. Fast i andra kärl.

Tre nya skräpregler trädde i kraft vid årsskiftet och omfattar t ex Way Out West i Slottsskogen i augusti. Allt i syfte att minska nedskräpningen.

Kommunikationsansvar vilar på arrangörer
– Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Här är reglerna som gäller från årsskiftet
Plastglas är helt förbjudna
Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast helt förbjudna. Det betyder att de plastglas som tidigare använts på festivaler och andra evenemang för att servera dryck inte längre får säljas.

Johanna Ragnartz 2 Håll Sverige Rent
Johanna Ragnartz

Besökare måste erbjudas flergångsalternativ för mat och dryck
Konsumenten ska nu kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang där nu matförsäljare måste kunna erbjuda flergångsalternativ.

Det måste finnas källsortering
Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det betyder att festivalarrangörer måste möjliggöra för besökare att sortera sitt skräp inne på festivalområdet. Det räcker inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall.

Plastkonfetti bannlyst sedan april 2022
Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Förbudet är en del av EU:s engångsplastdirektiv för att minska nedskräpning av engångsplast. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent nyligen låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill se att plastkonfetti slutar säljas helt.

Läs mer om de nya skräpreglerna och engångsplastdirektivet på Naturvårdsverkets hemsida.

Föregående

Kalhygge i Natura 2000-område kan vinna titeln som årets fulaste

Nästa

Nyetablerat kontor en kraftsamling för Västra Götalands framtida vård för alla