Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR är på offensiven.
Redan nu har organisationen presenterat sina hyreskrav inför nästa år. Och de är skyhöga. I Göteborg med omnejd handlar det om strax över och strax under 15 procent.

– Kostnadsutvecklingen har varit explosionsartad de senaste åren, säger Rikard Ljunggren, vd för GFR. Hyran är fastighetsägarens enda intäkt, den ska täcka kostnader för underhåll, skötsel och investeringar i sådant som skapar mervärde för hyresgästerna.
– En rimlig hyresutveckling är nödvändig för att vi ska ha välskötta lägenheter och bostadsområden som våra hyresgäster trivs i.

Tidig start för att undvika retroaktiva hyror
Att förhandlingarna drar igång så här visar tidigt på året är ovanligt och beror enligt Rikard Ljunggren på att såväl fastighetsägare och hyresgäster vill bli klara före årsskiftet och därmed undvika retroaktiva hyror.

”Oansvarigt och provocerande”
Hyresgästföreningen å sin sida konstaterar att det ännu inte finns några riktiga kostnadsunderlag att förhandla utifrån.
– Därför känns det här som ett riktigt fulspel, en slags låtsasförhandling, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.
– Hyresgästerna fick en hyreshöjning på 5,3 procent från 1 april och redan nu kommer de tillbaka och kräver 15 procent för 2025. Det är oerhört oansvarigt och provocerande av fastighetsägarna i dessa tuffa tider och väldigt stressande för alla hyresgäster som omfattas av de här kraven.

Saknar fastighetsägarna hyresgästperspektiv?
– Vi frågar oss om de här privata fastighetsägarna och deras medlemsorganisation bryr sig om sina hyresgäster överhuvudtaget. De senaste tre åren har de privata fastighetsägarna krävt sammanlagt 36 procent i hyreshöjningar.
Det här visar på noll förståelse för hushållens tuffa situation och vi är innerligt trötta på att de inte har något hyresgästperspektiv överhuvudtaget.

Previous

Här ska el för 10 villor produceras - efter samarbetet med Coldplay

Next

Miljardsatsning förlänger livslängden på 40-åriga spårvagnar