Wisdome Kasper Salin
En rejäl takhöjd, här finns det rymd att jobba med för museets utställningspersonal. Bild: Mikael Olsson.

Det blev en träbyggnad i Stockholm som fick Kasper Salin-priset i år, byggnaden ligger vid Tekniska Museet på Djurgården och påminner inte så lite om en stor sköldpadda med sitt välvda spåntak.

Huset är ritat av Jonas Elding och Johan Oscarson. De ville se om man kunde utvidga trähustekniken och bygga ett stort hus med ordentlig takhöjd, där taket är huvudnumret. Det är självbärande i en ny byggteknik och hela huset har fått namnet Wisdome. Och det är också taket som juryn tagit fasta på:
– Takkonstruktionen flyttar fram träbyggnadens positioner och skapar fantasieggande spännvidder i den dom som är vinnaren Wisdome, heter det i motiveringen.

Ingen Kasper-plakett till Göteborg i år
Kasper Sahlin-priset delas varje år ut av Sveriges Arkitekter och priset går till huset medan en hel del av äran även bekläder de ansvariga arkitekterna. Inget hus i Göteborgstrakten var nominerat till priset, som är en plakett som sätts upp på huset som vann.

Smyrnakyrkan blev årets fulaste nybygge

Smyrnakyrkan Årets Kalkon 2024
Den nybyggda Smyrnakyrkan i Frihamnen i Göteborg. Bild: Milou Ohánovits

Däremot hade Göteborg mer lycka i att knipa Arkitekturupprorets hustävling Kasper Kalkon, där allmänheten har röstat fram Smyrnakyrkans nybygge i Frihamnen som årets fulaste nybygge. Kasper Kalkonpriset ska vara ett motpris mot Kasper Salinpriset, och Kalkonpriset år en liten staty som föreställer en korsning mellan en arkitekt och en kalkon som baktill får ur sej fula fyrkantiga lådor.

Samma arkitekter får både Kasper och Kalkon-pris
Hittills har ingen arkitekt velat ta emot priset. Det är besökare på Arkitekturupprorets hemsida som röstat fram att Smyrnakyrkan är fulaste nybygget. Omkring 14 000 besökare har röstat på olika byggnader på hemsidan.
Smyrnakyrkan är ritad av Elding Oscarson arkitekter, som ju också är inblandade i huset som vann Kasper Salin-priset, som Sveriges Arkitekter delade ut. Det huset är ju inte någon fyrkantig låda, och får faktiskt erkännande av Arkitekturupproret, som tycker att Kasper Salinpriset delats ut till en rätt fin byggnad.

Föregående

Nätverket har lämnat in sin begäran om stopp för fortsatt byggande vid Rosenlund

Nästa

Långdragen tvist med Västerstaden avslutad - nya hyror klara för 1 600 hushåll