Nu kan den av Sjöfartsverket nyinköpta, begagnade, isbrytaren inte bara hissa svensk flagg i stället den norska.
Den får även ett svenskt namn.
Idun ska Sveriges sjätte och yngsta statsisbrytare heta

Hon fullföljer därmed traditionen att ge isbrytarna, som håller farlederna öppna under vintern, namn ur den fornnordiska gudaläran. Hon blir dock den första med kvinnligt gudanamn.

Polar Circle införlivas i ”gudafamiljen”
Det var i förra veckan som det blev klart att Sverige skulle köpa den 18 år gamla isbrytaren Polar Circle från Norge, som Spanien tidigare berättat om.
Historiskt sett har de svenska isbrytarna fått namn efter de gamla gudarna i nordisk mytologi och då var det ganska givet att nyförvärvet skulle införlivas i ”familjen”.

Idun den föryngrande ungdomens gudinna
Idun, som betyder den föryngrande, är ungdomens gudinna.
– Det är ett passande namn för en isbrytare som föryngrar Sjöfartsverkets flotta. I jämförelse med de andra är hon verkligen en ungdom, säger Joel Smith, tillförordnad generaldirektör i ett pressmeddelande från Sjöfartsverket.
Kriteriet för för detta fartygsnamn har varit att det skall vara lätt att uppfatta och höras över en VHF-radio.

Vaktade gudarnas magiska äpplen
I pressmeddelandet får vi vidare veta att att det i den fornnordiska mytologin var Idun som vaktade de magiska äpplena som gudarna åt för att hålla sig unga och starka. Hon var den enda gudinnan som hade vetskap om hur man skulle odla dem.
En officiell namngivningsceremoni kommer enligt Sjöfartsverket att ske senare i år.
De övriga svenska statsisbrytarna heter Ale, äldst, levererad 1973, Atle (1974), Frej (1975), Ymer (1977, med arktiska meriter) samt Oden (1989, även forskningsfartyg med meriter från Nordpolen). Mer intressant att läsa finns på Sjöfartsverkets hemsida.

Föregående

Här är kvartetten som ska hylla Björns och Bennys låtskatt på tio arenor

Nästa

"Vinterväghållningen - inte däcken - avgörande för lastbilarnas framkomlighet"