27 000 hushåll som bor hos privatvärdar i Göteborg får rejält höjda hyror i år.
Efter beslut av en särskild skiljeman höjs hyrorna med 5,3 procent från 1 april.

Det är det första beslutet i landet som fattats av en skiljeman – en ny tvistlösningsfunktion som infördes vid årsskiftet och som gäller privatvärdar.

Fastighetsägarna ville ha höjning med 12 procent

Rikard Ljunggren Fastighetsägarna
Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna.

Det var i slutet av förra året som privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR valde att avbryta de lokala förhandlingarna om årets hyror. Kravet från GFR var höjningar på 12 procent – ett krav som bestämt avvisades av Hyresgästföreningen.
Eftersom de lokala förhandlingarna gick i stå valde GFR i stället att vända sig till hyresnämnden i Göteborg och begärde att en skiljeman skulle utses för att avgöra årets hyror.

Värdarna starkt kritiska till skiljemannens beslut
Nu har skiljemannens beslut kommit och det innebär att hyrorna höjs med 5,3 procent. En alldeles för låg nivå anser GFR som är djupt kritiska.
– Trots faktiska kostnadsökningar på 20 till 25 procent innebär dagens rekommendation att hyresvärdarna bara får en kompensation på lite drygt fem procent.

”Det största förlorarna är våra hyresgäster”
– Det säger sig självt att det inte är långsiktigt hållbart utan det går ut över möjligheterna att underhålla och förvalta hyresrätter framöver. De största förlorarna på det är hyresgästerna själva, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, i ett pressmeddelande.

Erik Ferlin Hyresnämnden
Skiljemannen Erik Ferlin.

GFR är också kritiska till att rekommendationen inte är tydligt motiverad och menar att den därmed inte ger någon vägledning för framtiden.

27 000 hushåll hos privatvärdar berörs av beslutet
Beslutet berör bland andra privatvärdar som Ernst Rosén, Holger Blomstrand, Ivar Kjellberg, Källfelt, Skandia Fastigheter och Sigillet. Totalt handlar det om 27 000 hushåll i Göteborg.
Skiljeman i Göteborg har varit Erik Ferlin, som till vardags är hyresråd vid hyresnämnden i Linköping.

Föregående

Nya hyror klara hos SGS och Wallenstam

Nästa

Avstängningar, omledningar, men även ny färja och spårvagn under trafikåret 2024