VEM DET ÄR som kör? Det är ju jag, säger Långben medan han sitter i husvagnen.
Vilka som kör Göteborgs kommun? Det bredaxlade Bolagspartiet äger uppenbarligen en betydande makt.

NYLIGEN KÖPTE de kommunala bostadsföretagens moderbolag Framtiden ett stort markområde i Karlastaden på Hisingen. Säljare: Serneke och Balder. Pris: Cirka en miljard.
Fullmäktige var väl inblandat?
Är du tokig?
Kommunstyrelsen då?
Nänä.

VISSERLIGEN FINNS DET regler om att de folkvalda i fullmäktige ska underrättas om stora affärer i kommunala bolag. Men här var det fråga om breda pojkar som gjorde jätteaffärer. Och då gäller aktiebolagslagen. Om affären avslöjats i förväg hade det kunnat skada bolaget, heter det.
Aktieägarna – göteborgarna – skulle inget få veta i förväg. I aktiebolagslagens namn.

I PRAKTIKEN SPELAR det nog inte så stor roll. Maktens kvinnor och män viskar kollegialt till varandra i korridorerna. De flesta partierna har ju ledamöter i Framtidens styrelse.
Så formaliteter blir bara besvärande.

DE KOMMUNALA BOLAGEN är inte att leka med. De ska leverera flera hundra miljoner till kommunens kassa eftersom skatter och annat inte räcker för att betala alla utgifter. Kommunledningen behöver vara snäll mot bolagen.
Om vinsterna inte räcker till får bolagen låna åt kommunen utifrån.
Så vävs ett osynligt nät av trådar kors och tvärs mellan olika aktörer under mark och vatten. Vilka är det som styr egentligen? Den breda koalition som bildar Bolagspartiet synes ha en central roll.

FRAMTIDENS VD Terje Johansson räknar med att Balder och Serneke kommer att köpa tillbaka marken om några år. Det ser således ut som att Framtiden agerar bank åt de privata fastighetsjättarna. Dessa lånar runt en miljard och lämnar marken som säkerhet.
Terje Johansson är även tillfällig vd i dotterbolaget Poseidon, vars förra vd blev uppsagd på grund av korruption och andra oegentligheter.
Utan tvivel hör Terje Johanson till de stora mindre kända makthavarna i Göteborg.

Föregående

Vilken tur att Arne inte blev fotbollsproffs

Nästa

Rekordmånga fick nya organ på Sahlgrenska