När framtidens ishockeystjärnor samlas i Göteborg förbereder sig hotell- och restauranger för en mer intensiv period än vad som är normalt för jul och nyår.
Flera hotell och restauranger som normalt har stängt under jul, nyår och trettonhelgen har nu istället öppet för att vara med och ta hand om stora skaror fans – inte minst från Kanada.

Junior-VM avgörs 26 december 2023 – 5 januari 2024 i Scandinavium och Frölundaborg.
Alla biljetter till Sveriges matcher – i Scandinavium – är slutsålda.

Lapp på luckan sedan länge inför mötet med Kanada
29 december möter Sverige Kanada, de regerande världsmästarna i Scandinavium. Och den matchen är förstås slutsåld sedan länge.
– Junior-VM är hur stort som helst i Kanada. Ett kanadensiskt resebolag kommer med mer än tusen resenärer till Sverige under mästerskapet, säger Linn Enckell, marknads- och kommunikationsansvarig för JVM på internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Alla svenska matcher i Scandinavium
Sverige spelar i grupp A, tillsammans med just nämnda Kanada, Finland, Tyskland och Lettland.
I grupp B, som avgörs i Frölundaborg återfinns USA, Tjeckien, Slovakien, Norge och Schweiz.
Här finns det fortfarande biljetter till samtliga matcher.

Fler biljetter kommer att släppas
Men den som vill ha möjlighet att se juniorkronorna ska ännu inte ge upp hoppet.
– Det kommer att finnas möjligheter att få tag på biljetter både i gruppspelet och finalspelet. . Vi har olika reservationer som släpps upp allteftersom vi får tillbaka biljetter. Dessa gör vi då tillgängliga för försäljning. Det rör sig dock inte om några stora mängder biljetter, men den som är på tårna kan lyckas, säger Jesper Björck, marknadsansvarig Svenska Ishockeyförbundet.

Största bokningen för kanadensiska rese-arrangören
I Kanada är, som nämnts, JVM en riktigt stor händelse. Och det gläds den göteborgska besöksnäringen åt. Bara Gothia Towers har 6 500–7 000 gästnätter som är direkt relaterade till JVM under perioden 26 december till 5 januari.
Kanadensiska Destiny Tours arrangerar för fjärde gången paketresor till JVM i Sverige. I år har de sin hittills största bokning med 1 000 hockeyfans.

Stadsvandring, skärgårdstur och ölpromenad på programmet
Utöver matcherna har de en rad aktiviteter planerade i Göteborg
– Vi kommer bland annat att ha guidade turer i stan, en lunchtur till skärgården som sålde slut snabbt och en populär ölpromenad, säger John Carroll som är delägare av Destiny Tours.
– Det blir också vårt största nyårsfirande någonsin, vilket vi ser fram emot. Sverige och Kanada har ett speciellt band genom hockeyn med alla fantastiska svenska spelare som varit i NHL.

Fler restauranger väljer att hålla julöppet
På Göteborgs turistinformation, som är en del av Göteborg & Co, märks också intresset från kanadensarna av och flera hundra broschyrer har skickats över Atlanten, något som aldrig har hänt tidigare.
– Frågorna började komma tidigt. Mästerskapet börjar den 26 december, men många flyger in så de är i Göteborg redan den 24 eller 25 december. De vill då veta var de kan äta julmiddag och vad de kan uppleva. Vanligtvis har många restauranger stängt i juldagarna så det känns bra att flera väljer att hålla öppet i år, säger Ninna Kvarby, på Göteborg & Co.
Efter att Göteborg & Co gått ut med förfrågningar till 275 restauranger över hela staden har ett tjugotal restauranger återkommit och meddelat att de håller öppet under jul.

Föregående

Var finns pengarna som kan ta Västlänken hela vägen in i mål?

Nästa

Våldshot mot personal på två skolor - Arbetsmiljöverket kräver bättre skydd