På fredag, 10 november, drar Göteborgs Litteraturfestival igång i Skeppet, Sjömanskyrkan, vid Stigbergstorget i Göteborg. Det blir en två dagar lång litterär fest.
Samtidigt, under lördagen, blir det bokmässa i Torslanda, för tredje året i rad. Men evenemangen krockar faktiskt inte i tid – det går att nå båda!

Marie Hermanson
Marie Hermanson. Bild: Emelie Asplund.

Enligt programförklaringen tar Göteborgs Litteraturfestival under fredagskvällen sig an mörkret i människan, manin och de besatta.
Litteraturåret som varit kommer att behandlas, det blir uppläsningar av aktuella författare och festivalen kommer, sägs det, att hemsökas av ett irländskt spöke!

Samtiden, historien, Göteborg och Europa
Under lördagen svingar samtalen mellan samtiden och historien, mellan Göteborg och Europa.
För att citera programmet:
”Vi samtalar om fakta och fiktion, identitet och diaspora och vi söker oss ner i museimagasinen.”

 

 

Olivia Bergdahl
Olivia Bergdahl. Bild: Ola Kjelbye.

Medverkar gör bland andra: Marie Hermanson, Kristian Wedel, Olivia Bergdahl, Steve Sem-Sandberg, Ingrid Elam, Elisabeth Hjorth, Henrik Bromander, Hanna Nordenhök, Gabriella Håkansson, Johan Hilton, Jenny Högström, Sanna Samuelsson, Nino Mick, Mattias Hagberg, Chika Unigwe och Doireann Ní Ghríofa.

Start fredag kl 17 – en timme tidigare på lördag
Litteraturfestivalen inleds på fredag klockan 17. På lördag startar den klockan 16.
Göteborgs Litteraturfestival har tidigare arrangerats som Göteborgs Romanfestival, men med samma koncept – att det ska vara nära mellan scen och publik och föras nyfikna samtal om litteratur.

 

Tredje gången gillt i Torslanda
Torslanda Bokmässa arrangeras för tredje året i rad.
Drivande är de tre författarna Carina Blid, Ewa Ivarsson och Nena Olin, som i år arrangerar tillsammans med Kulturhuset Vingen, där Torslanda flygplats en gång låg.
Syftet är att skapa möten mellan de drygt 30 närvarande författarna och publiken, och i princip alla genrer är representerade. Det kommer också gå att diskutera bokutgivning. Ytterligare ett mål är att lyfta fram författare som annars inte syns så mycket.

Fokus i första hand på Torslanda och övriga Hisingen
Det är framför allt en lokal bokmässa med författare från just Torslanda och Hisingen men även från vidare cirklar kring Göteborg.
Många av författarna från tidigare år återkommer, bland andra Peter Gissy och Magnus Carling.
Torslanda Bokmässa öppnar klockan 11 på lördag och stänger klockan 15.

Föregående

Pendeltrafik utan station i Haga - en väg att gå i mål med Västlänken?

Nästa

Sahlgrenska på offensiven för att stärka positionen inom klinisk forskning