De 15 ledamöterna i Regionstyrelsen hos Västra Götalandsregionen, VGR, sällar sig till det växande antal regioner som sätter sig emot Tidöpartiernas tankegångar om en anmälningsplikt av papperslösa och att vårdens personal ges detta uppdrag.

Sveriges Radio genom P4 Göteborg, var först att uppmärksamma detta.
I VGR har de styrande rödgröna partierna, S, V och MP, fått stöd i frågan av Liberalerna och Kristdemokraterna. Det betyder att VGR:s regionstyrelse med detta stöd i ryggen på nästa styrelsesammanträde kommer att rösta igenom ett undantag för vårdanställda. Tvärs emot Tidöavtalets tankegångar.
– För mig är detta en så viktig fråga att jag inte vill avstå att markera vad jag tycker i väntan på en utredning, säger Pär Lundqvist, Liberalernas gruppledare till DN.

Regionstyrelsen kräver att regeringen gör undantag
Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen kräver då att regeringen gör ett undantag från denna anmälningsplikt.
– Man kan inte ange patienter som är i behov av vård. Risken är då att dessa patienter inte vågar söka den vård de är i behov av, är kommentarerna från de styrande.

Skåne och VGR först ut och snart följer Stockholm efter
VGR är därmed andra region efter Region Skåne att reagera på dessa Tidöpartiernas tankegångar som först ska processas i en utredning. Och i Region Skåne ställer sig samtliga partier – utom SD – bakom förslaget att nobba Tidöpartiernas tankar.
Region Stockholm har deklarerat samma inställning som Skåne och Västra Götaland.
Fler Regioner kommer troligen att ge sin syn i denna fråga.
Frågan kommer upp kommande tisdag för beslut i Regionstyrelsen hos Västra Götalandsregionen.
Tisdagens ordinarie styrelsemöte i regionen ställdes in.

Föregående

Bosse har full koll på tradjazzens huvudstad

Nästa

Tre partier vill köpa ryska konsulatet