Det är inte bara Göteborgs mest njutbara jazz som erbjuds publiken på klassiska Nefertiti.
Under våren har några politiskt intresserade entusiaster satt lite bättre fart på den bitvis ensidiga samhällsdebatten genom att arrangera ett antal sammankomster med namnet Zeitgeist.

Och ja: den som inte har glömt sin skoltyska kanske minns att Zeitgeist ordagrant översatt betyder ”tidsanda”.

Många kända opinionsbildare på jazzklubben
Zeitgeist är en serie föreställningar och framträdanden som pågått och pågår ännu några gånger under våren med tio av landets mest spännande personer och opinionsbildare.
Den mestadels stora publiken på Nefertiti har bland annat fått träffa och höra Per Brinkemo och Sofie Löwenmark tala om klaner, Sara Kristoffersson från Konstfack i Stockholm om bråket kring den påstått rasistiska salen Vita Havet, Jens Ganman och Mustafa Panshiri om tillståndet i nationen, ledarskribenterna Adam Cwejman, Håkan Boström, Ivar Arpi och Mattias Svensson.

Programändring ger politisk göteborgsdiskussion
En av de sista föreställningarna under våren, torsdag 4 maj, råkade ut för ett oväntat återbud. Den programpunkten ersätts i stället av Jan Jörnmark som efter sitt anförande skall diskutera den aktuella, brännheta Göteborgspolitiken med Ann-Sofie Hermansson. Samt en frågvis publik, kan man anta.
Återstående gäster under våren är Nina Lekander, Anna-Karin Wyndhamn och Torbjörn Elensky.

Vill kunna fånga vildvuxen och svårdefinierad tidsanda
Det är den för tillfället lite vildvuxna och svårdefinierade tidsandan arrangörerna hoppats kunna fånga och presentera.
”Vi har bestämt oss för att vara med och fylla det tomrum som skapats när de politiska partierna dragit sig tillbaka till slutna rum där de ägnar sig åt detaljfrågor samtidigt som medborgarna lyser med sin frånvaro.” sammanfattade initiativtagarna i en programförklaring.
På Nefertitis föreställningar får emellertid allmänheten chansen att närvara.

Väl bekanta profiler står bakom Zeitgeist
Och vilka är det då som står bakom Zeitgeist?
Brett samhällsintresserade nationalekonomen Johan Hagberg och docenten Jan Jörnmark, känd samhällsdebattör i bland annat Dagens Industri och på Facebook samt författare av ett antal böcker.
Som moderatorer under föreställningarna har journalisten Janne Josefsson och f d socialdemokratiska kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson fungerat.
Nästa föreställning är som sagt redan torsdag 4 maj kl 18 och för den som aldrig haft tillfälle att besöka Nefertiti är adressen Hvitfeldtsplatsen. Inträde 100 kronor, lokaler är inte gratis.

Föregående

Bokmässan vid Stigbergstorget - litterärt vårtecken för andra gången

Nästa

Stena fortsätter att växa i Östersjön