Blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra, GWO, får ett extra stöd från Västra Götalands kulturnämnd.
Två miljoner kronor löser de akuta pengaproblemen, men de räcker inte till långsiktigt, enligt orkesterns vd Kristian Jörgensen:
– Vi är förstås otroligt tacksamma och känner att Västra Götalandsregionen verkligen vill få till ett långsiktigt och hållbart GWO, men vi behöver ungefär lika mycket till för att säkra verksamheten detta år. Så läget för Göteborg Wind Orchestra är fortfarande problematiskt.

Och läget har varit problematiskt i flera år, vilket tidigare lett till nedskärningar och uppsägningar i orkestern, hoppet står nu till att  mer pengar kommer in. Antingen från regionen eller från Göteborgs stad, som är orkesterns andra stödben.

Kontrakt med försvaret högt på önskelistan
Men kulturbudgeten i Göteborgs stad är utsatt för nedskärningar, där är kanske inte mycket att vänta.
Vad Göteborg Wind Orchestra i övrigt kan hoppas på är ett ökat samarbete med Försvarsmakten, nu hyrs man in till enstaka konserter.
– Men ett långt kontrakt vore önskvärt för orkesterns planering och fortlevnad, inte minst givet det stora orkesterbehov som nu finns inom försvaret, säger Kristian Jörgensen.

Regionens kulturnämnd vill finna en långsiktig lösning
Kulturnämnden hos Västra Götalandsregionen vill nu hjälpa till att finna en långsiktig lösning, menar Alex Bergström, ordförande i kulturnämnden Västra Götaland.
Orkestern spelar en viktig roll för blåsmusikens utveckling och samarbetar också med kulturskolan i regionen för att utbilda framtidens blåsmusiker, från kulturskolan upp till universitetet.

Har en viktig roll som inspiratör för barn och unga
Västra Götalandsregionen är noga med att påpeka att de ser orkestern som en viktig del i kulturutbudet och att den ska finnas kvar och utvecklas i framtiden.
– Verksamheten som inspiratör för barn och unga musiker är viktig, menar Katti Hoflin, som är kulturchef i Västra Götalandsregionen.
Och då ska man heller inte gömma den konsertverksamhet som orkestern bedriver som håller hög konstnärlig kvalitet, enligt Alex Bergström, kulturnämndsordförande Västra Götalandsregionen.
Närmare trettio personer arbetar med Göteborg Wind Orchestra, absoluta majoriteten är musiker.

Föregående

Garageföreningen måste betala 5,2 miljoner - ytterligare ekonomiska krav på styrelsen

Nästa

Majoritet av revisionens granskningar leder till förbättringar