En hyresgäst hos en privatvärd i centrala Göteborg betalade under tre års tid flera tusenlappar för mycket i hyra varje månad. Nu har hyresnämnden beslutat att hyresvärden ska betala tillbaka 180 000 kronor till hyresgästen. Värden måste också betala skadestånd till Hyresgästföreningen.

Under 2019 genomfördes en omfattande renovering av hyreshuset på Kristinehöjdsgatan. Därefter satte värden en ny betydligt högre hyra dock utan att först förhandla med Hyresgästföreningen.

Nästan 5 000 dyrare i månaden
Det innebar att den aktuella lägenheten, en tvåa på 75 kvadratmeter, efter renoveringen plötsligt gick loss på närmare 11 500 kronor i månaden. Den tidigare hyran låg på knappt 7 000.
– Hyresvärden höjde hyran utan att förhandla den med oss vilket är ett tydligt brott mot de förhandlingsordningar vi har med hyresvärden. Därför lämnade vi in ett krav om återbetalning av överhyran och ett skadeståndskrav för brott mot förhandlingsordningar, till hyresnämnden, säger Cassandra Cramér, förhandlingsjurist hos Hyresgästföreningen.
Nyligen kom beslutet från hyresnämnden i Göteborg. Det innebär att hyresvärden ska betala tillbaka 178 000 kronor plus ränta till hyresgästen och dessutom ett skadestånd på 10 000 kronor till Hyresgästföreningen.

Föregående

Haverikommissionen: Estonia borde aldrig fått lämna kaj

Nästa

Boende hos Wallenstam får 2,7 procent högre hyra under 2023