På lördag, 26 november, öppnar dörrarna till Torslanda Bokmässa på Kulturhuset Vingen i Amhult.
Besökarna får chans att möta drygt 80 författare, uppleva tio författarpresentationer från scenen på Vingens café och för de minsta blir det sagoläsning.
– Vårt koncept är att vara lokala, lagom stora och vi erbjuder ett brett utbud av böcker och genrer. Att flera av författarna bor och verkar på Hisingen och i Göteborgs norra skärgård är extra roligt, säger Carina Blid, som arrangerar bokmässan tillsammans med författarkollegerna Ewa Ivarsson och Nena Olin.

Bokmässan startades i september förra året, så det blir andra gången gillt – i år med många fler deltagande författare och några bokförlag.
– Vi vill att det ska vara lätt för allmänheten att träffa författarna, säger Carina Blid.
De stora dragplåstren är Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd samt Peter Gissy, vars senaste deckare, ”Det fjärde fingret”, delvis utspelar sig i Torslanda. Brundin och Sigurd har tillsammans skrivit precis nyutkomna feelgoodromanen ”Anki åker till Las Palmas”.

Par i Torslandaförfattare
Carina Blid tipsar om några Torslandaförfattare som skriver deckare, Niclas Franklin och Jeanette Bergenstav. Niclas Franklin är före detta kriminalpolis vid spaningsroteln i Göteborg och därför väl bekant med miljön han beskriver i sina kriminalromaner. Tredje titeln, ”Milisen”, har kommit ut i år. Jeanette Bergenstavs andra del i spänningsserien om journalisten Jennifer Sundin, ”Nattrov”, släpptes tidigare i höst och utspelar sig delvis i Torslanda. Och Jeanette Bergenstav är också väl förtrogen med sin huvudpersons yrke, journalist som hon är.

Carinas Blids två nya romaner
Carina Blid är själv aktuell med två romaner. ”När Kärleksörten blommar på hösten” kom i våras och ”Nattens doft av kaprifol” nu i höst.
”När Kärleksörten blommar på hösten” är ett relationsdrama om Marita och Gunnar, två människor runt pensionsåldern som träffas och ljuv musik uppstår. Marita är skild, Gunnar änkling. Båda har vuxna barn. Problemet är att barnen inte kan acceptera kärleken som spirar och växer i den äldre generationen, vilket får konsekvenser – inte minst för huvudpersonernas möjligheter till kontakt med sina barnbarn.
”Nattens doft av kaprifol” är ett drama som handlar om mötet mellan en äldre kvinna som lever med en stor sorg och en ung kvinna som försöker komma tillbaka till arbetsmarknaden efter utbrändhet och sjukskrivning. De känner inte varandra men träffas av en slump och resultatet är en vindlande berättelse om utanförskap, men också om kvinnlig vänskap och styrka.

Fem romaner på drygt ett år
Carina Blids första roman utkom i maj 2021 – och hittills har det hunnit bli fem stycken. Hon förklarar den snabba utgivningstakten med att flera av bokmanusen legat i skrivbordslådan i en hel del år.
– De har varit i process under lång tid. Min dröm har alltid varit att skriva romaner men först sedan jag fick tid att gå några skrivarkurser för några år sedan har jag på allvar kunnat ta itu med alla mina bokidéer, säger hon.
Och då var alltså råmaterialet redan klart.
Carina Blid är i grunden kemist och har ett långt yrkesliv bakom sig, framför allt har hon arbetat med miljö- och kemikaliefrågor på olika myndigheter. Hon har även arbetat inom polisen, med att utreda miljöbrott.
– Jag skriver inte självbiografiskt, men vill lyfta frågor jag stött på under livet och som intresserar mig särskilt. Mycket handlar om människors utsatthet men mina böcker innehåller också mycket humor.

Barnbok i tankarna
Nästa bok blir sannolikt en barnbok för publiken mellan sex och nio år.
– Den kommer att handla om en flicka med en väldigt stor längtan efter ett husdjur och till slut går hennes önskan i uppfyllelse. Man får även följa flickan och hennes funderingar över livet och de vuxnas beteende. Boken är tänkt att vara en underhållande feelgood för barn, säger Carina Blid.

Carina Blids böcker
Carina Blids romaner går att köpa på Torslanda Bokmässa. Bild: Carina Blid.

FAKTA: TORSLANDA BOKMÄSSA
Lördag 26 november klockan 10-15.
Vingens Kulturhus, andra våningen.
Adress: Amhults Torg 7, Torslanda.
Fri entré.
Några medverkande författare:
Jeanette Bergenstav, Maria Bouroncle, Anna-Lena Brundin, Jeanette Bäfverfeldt, Jan Fleischmann, Niclas Franklin, Peter Gissy, Maria Rickardsson, Thord Rosén, Jan Sigurd, Udo Sponberg och Ingela Wadbring.
Hela programmet för mässan finns här.

FAKTA: CARINA BLID
Aktuell: Arrangerar Torslanda Bokmässa.
Gift med Lennart Blid. Tre barn var.
Bor i Björlanda, Torslanda.
Ålder: 63 år.
Romaner: ”Glimtar av minnen”, ”En dag helst att glömma”, ”Himmel, helvete och pannkakor”, ”När Kärleksörten blommar på hösten” och ”Nattens doft av kaprifol”.
Sista uppdraget innan Carina Blid blev författare på heltid: Huvudskyddsombud på Havs- och vattenmyndigheten.

Föregående

På ständig marsch mot den iranska regimen

Nästa

Uppsluppenhet, experiment och närvaro på Brötz Jazzklubb