Det finns konserter som man lämnar med ett nöjt leende på läpparna sedan artisterna svarat för en väl genomförd arbetsinsats.
Och så finns det konserter som man kommer att minnas extra länge och glädjas extra mycket åt, eftersom de blev något helt annat än man förväntat sig.
En sådan var spelningen med transplantionsöverlevaren Walter Trout på Pustervik, en av Göteborgs bästa musikscener, häromkvällen.

Att Mr Trout, från New Jersey, har en sällsynt förmåga att få sin mörkvita Stratocaster att skratta, gråta, sjunga och nynna är ett välkänt faktum och det tillsammans med vetskapen om att han spelar ihop med ett supertajt band, la ribban högt redan vid biljettköpet.
Och visst vi som inte befann oss på scen, utan i publiken, fick allt det där som vi kunde förvänta oss. Men det blev så mycket mer än en bra musikupplevelse.

Musikaliska storverk, dödlig sjukdom och organdonationer
Det blev en kväll med samtal ackompanjerade av musikaliska storverk, om dödlig sjukdom, organdonationer, dubbla kopplingar till Göteborg, rädsla för världsläget, rädsla för läget i den amerikanska politiken, kärleksförklaringar till dansk hustru och en bandpresentation av högsta klass.
Walter Trout etiketteras ofta, en smula nedsättande, som bluesrockgitarrist och -sångare. Bluesrock anses i ett antal kretsar som inte nära nog den ”riktiga” bluesen och dessutom alldeles för bullrig och just rockig. Om dessa belackare hade befunnit sig framför scenen på Pustervik borde med blossande kinder erkänna hur fel de har haft.

Walter Trout Band 2
En extra fin kväll på Pustervik med Walter Trout och hans band. Längst till höger Johnny Griparic och som alltid på språng Andrew Elt. Bild: Per-Arne Fernsund.

Enastående musikalisk resa med spelande och sjungande manager
Trout och hans band tar oss med på en enastående musikalisk resa denna tisdagskväll. Att det i någon eller några låtar skulle kunna ha varit Deep Purple som stod på scen lider i alla fall jag inte av. Snarare tvärtom. Och att bandets holländske tour manager Andrew Elt både spelar gitarrer på flera låtar och dessutom visar sig ha en enastående rockröst ger ytterligare positiva dimensioner till denna fina afton.

I Göteborg lämnade Walter Bluesbreakers
Så hur var det nu med dödlig sjukdom, organdonationer och Göteborgskopplingar?
Efter inledningslåtarna berättade Walter att Göteborg har en särskild betydelse för honom och hans musikaliska karriär. Det var efter en konsert med John Mayall’s Bluesbreakers på Konserthuset 1989 som han bestämde sig för att lämna bandet.
– Så jag gick till John’s rum på hotellet och förklarade att jag just gjort min sista spelning med Bluesbreakers och började genast jobbet med att bilda mitt eget band. Och här är vi nu 33 år senare, konstaterade Walter med ett leende, innan det var dags för ytterligare en stunds tajt musik från scenen.

Lysande basist boende i Masthugget
Den andra kopplingen till Göteborg blottlades när Walter presenterade bandet och kom till basisten. En viss Johnny Griparic, född och uppväxt i Jönköping, utflyttad till Los Angeles för mer än 30 år sedan och med en enastående karriär ihop med namn som Slash, Don Felder, Steve Lukather, Albert Lee, Ace Frehley och Stevie Winwood med flera, men numera boende ett stenkast från Pustervik, i Masthugget. Han har gjort hundratals konserter i Trout’s band och fortsätter med det. Det blev en extra fin stund när han för första gången presenterade Walter på svenska, med lätt jönköpingsaccent, inför en svensk publik. Jag glömde visst att nämna att herr Griparic är en fullkomligt lysande basist. Eller som Walter uttryckte det:
– Den bästa basist jag någonsin spelat med.

Den livräddande transplantationen
Den dödliga sjukdomen då?
Jo, 2014 diagnostiserades Walter Trout med leversjukdom som inte gick att operera eller stråla bort. Transplantation var enda räddningen. Och den skedde – uppenbarligen – eftersom Walter åtta år senare gläder sin publik med sin gitarr, sina sånger och sin sång.
Ganska givet att han då väljer att avsluta mellansnacket inför en ny låt med uppmaningen till publiken att bli organdonatorer.
Och så följde ytterligare ett knippe sånger av högsta kvalitet. Innan det var dags för ”Thank You and Good Night”, teaterbugning av hela bandet, ett par extranummer och sedan ny teaterbugning och tänd takbelysning ljus i salongen. Och en mer än nöjd publik som gick ut i Järntorgsmörkret med nya minnen och upplevelser att bevara.

 

Fakta Walter Trout
Född: 6/3 1951 i Ocean City, New Jersey. Bor I Huntington Beach, CA med hustrun Marie Braendgaard och i Danmark.
År som aktiv: 1969-
Artistsamarbeten: John Lee Hooker, Percy Mayfield, Big Mama Thornton, Joe Tex och många fler.
Sologitarrist i Canned Heat 1981-84.
Sologitarrist i John Mayall’s Bluesbreakers 1984-1989.
Gitarrist och sångare i eget band 1989-

Föregående

Rundan i öster en kulturell tradition

Nästa

Hyresförhandlingar utan förutsättningar att lyckas