Nu väcker minimusikalen om den enorma utvandringen från Sverige till Nordamerika nytt intresse i Göteborg.
Det är kommunala fastighetsförvaltaren Higab som vill att musikalen ”Drömmen om ett bättre liv” spelas i Kronhuset under adventstiden senare i år.
– Fantastiskt roligt, utbrister Roger Bodin. en av upphovspersonerna bakom musikalen, vid samtal med Spanaren.
Roger Bodin är som bekant den person som byggde upp och drev utvandrarmuseet Emigranternas hus i många år, tills han för drygt halvtannat år sedan av ekonomiska skäl (bland annat halverat kommunalt anslag) tvingades lägga museet i malpåse.
Ny kreativ arena för kulturevenemang
En av anledningarna till att Higab hört av sig med en förfrågan är att bolaget har startat en ny inriktning i sin förvaltning som kallas ”Kreativ arena”. Ett projekt i vilket Kronhuset i Västra Nordstan ingår.
Det är tänkt att Kronhuset skulle kunna bli en ny permanent scen för teater, lustspel, musik och allehanda andra kulturevenemang.
Men det kostar pengar att förvalta byggnader, speciellt mycket gamla, och Higab är såklart intresserat av att hitta (nya) intäkter.
Kronhuset som började byggas 1642 sägs ibland vara Göteborgs äldsta bevarade hus.
Föreställningar ända fram till jul
– Jag och musikaliska ledaren Sonja Bjurdell har haft ett sammanträde med Higab, som vill att vi spelar musikalen, som kvällsevenemang måndag–onsdag under hela advent, från 28 november till jul. Vi får se vad vi orkar med. Alla i ensemblen har vanliga arbeten att sköta också, påpekar Roger Bodin.
Även Kristoffer Lillhage i Göteborgs Hamn har visat intresse för utvandrareposet. Omfattningen och detaljerna skall utformas vid ett möte i höst.
Nya spelningar i USA – om pengarna finns
Intresset för att spela upp minimusikalen med engelskt libretto är alltjämt stort i Göteborgs systerstad Chicago. Där har man avsatt tiden 12-27 april nästa år till repetitioner och föreställningar.
Det finns dock ett stort problem som måste lösas: pengar saknas för resan till och vistelsen i Chicago. Amerikanske ambassadören i Stockholm har meddelat att han tyvärr inte kan kan bidra till finansieringen av samma evenemang två gånger.
Brev från Chicago obesvarat sedan maj
Någonting som irriterar Roger Bodin något alldeles kolossalt är Göteborgs ointresse för innehållet i ett så kallat Letter of intent som stan fått från den tjugo gånger större systerstaden Chicago.
Brevet kom till Göteborg i maj – och är fortfarande obesvarat. Trots påminnelser från kommunalråden Axel Josefson (M) och Axel Darvik (L).
Roger Bodin skräder inte orden när Spanaren ber honom kommentera händelsen
– En förskräckligt upprörande nonchalans! Här sträcker en mångdubbelt större stad och därtill vänort sedan många år tillbaka ut en hand med några vänliga förslag och så struntar stans främsta officiella företrädare blankt i att uppträda sedvanligt artigt och belevat vänner mellan. Ynkligt! Det är verkligen ynkligt!
Brev med några förslag från vänorten
Vad brevet innehåller?
Dels att en liten delegation från Chicago inbjuds att delta när Göteborg (äntligen) skall fira sitt 400-årsjubileum i början av juni nästa år.
Dels erbjuder sig Chicago att ta med och låna ut en intressant och rörande brevutställning som framför allt visar hur utvandrarna med sitt brevskrivande försökte behålla kontakten med det gamla hemlandet och hembygden.
Inget svar förrän efter höstens val
Den som fick brevet på sitt bord men underlät att reagera på sedvanligt sätt är kommunfullmäktiges ordförande. Hon heter Anneli Rhedin (M) och efter att hon läst brevet överlämnade hon det till en tjänsteperson – och nu ligger det obesvarat och skräpar i någon korg?
Nyligen lät Axel Darvik meddela, att det inte kan bli något svar från Göteborg förrän en ny organisation är på plats efter valet.
Då har stan i alla fall drygt ett halvår på sig att leverera ett svar och ge besked om huruvida den vill ha något besök (eller inte) när jubileumsfestligheterna bryter ut.