TACK, KALLA FAKTA! Ni avslöjade hur korrumperade de politiska partierna i själva verket är. Det är naturligt att inget av dem går till val på att bekämpa korruption.

TV4:s Kalla Fakta har gjort ett gediget jobb i början av den heta delen av svensk valrörelse.

Fem av de åtta riksdagspartierna var benägna att diskutera hur man skulle kringgå lagen om ekonomiska bidrag till partier. Lagen från 2018 säger att summor över ett halvt basbelop – just nu 24 150 kronor – måste offentliggöras. Syftet är större öppenhet kring hur partiernas verksamhet finansieras av företag och privatpersoner.

Men partier som själva varit med om att stifta denna lag visar sig falla för frestelsen att försöka smyga runt lagen på olika sätt.

Att enbart tjänstemän tycks ha varit inblandade gör inte saken bättre. Här handlar det om en kultur där lockelsen att gynna sig själv på otillbörligt vis inte stoppas.

DET ÄR YTTERST sällsynt att något parti går till val på att bekämpa korruption, som om sådan inte förekom i landet. Varken på lokal, regional eller riksnivå.

Men Sverige är solkat av korruption från botten till toppen. Det blir självklart så när de politiska partiernas inre visar sig så svaga i anden.

Föregående

Spännande och skrämmande djupdykning i familjen

Nästa

Musiklivet går på högsta fart - även bortanför Ullevi