Omslaget till boken ”Mamma var psykopat, jag blev psykolog”

Susanna Carolusson:
”Mamma var psykopat, jag blev psykolog”
Visto Förlag

Psykologen och psykoterapeuten Susanna Carolusson har djupdykt i sin egen familj och resultatet är en både spännande och skrämmande självbiografi, med fokus på uppväxten i en dysfunktionell familj, där mamman uppfyller alla tecken på att vara psykopat, med ett outsinligt bekräftelsebehov.
Pappan beskrivs som intelligent och stabil – när han inte dricker. Men dricker gör han.

Susanna Carolusson har rotat några släktled bakåt i sin research, forskat i galenskapens rötter, och funnit tidigare generationers familjehemligheter som varit av ett slag som tycks ha vuxit genom att de tystats ner. De gick i arv till mamman – och i vissa avseenden även till dottern. I boken beskriver Susanna hur hon, med viss hjälp, frigjort sig från de destruktiva familjemönstren genom smärtsamt förvärvade insikter och hur hennes erfarenheter genom uppväxten sannolikt ledde fram till yrkesvalet: psykolog.

Mammans totala kontroll över kylskåpet
Susanna Carolusson beskriver många scener från sin uppväxt i detalj. Till exempel hur mamman diktatoriskt regerade över hemmet. Ingen annan – inte heller maken – fick ta något ur kylskåpet. Det märkte hon med en gång och följden blev ett monumentalt utbrott. Ingen fick gå på ryamattan när mamman dammsugit – praktiskt taget dagligen – eftersom luggen skulle stå rakt upp. Scenerna beskriver stämningen i hemmet.

Susanna Carolusson

Kontrollerat och besinningslöst stryk
Men värre saker hände. Susanna fick stryk, av båda föräldrarna. Pappan slog kontrollerat. Mamman besinningslöst – och aldrig när pappan var hemma. Mamman var sexuellt gränslös och diskuterade till exempel sina otroheter med Susanna och hennes bror, från det de var mindre barn. Det är en bok som många gånger gör ont att läsa men man gläds åt att den lilla flickan Susanna fann strategier att överleva och att den vuxna Susanna kunnat bearbeta sin uppväxt konstruktivt och bli en hel människa och också utnyttja sina egna erfarenheter i sitt yrkesutövande.

Självbiografi och tidsdokument från 50- och 60-talen
”Mamma var psykopat, jag blev psykolog” är inte bara en självbiografi, det är också ett tidsdokument, särskilt över 1950- och 1960-talens Göteborg. Vi får följa familjen på olika adresser i Majorna, i Kortedala och under några somrar på Dyrön i Bohuslän. Susanna Carolussons språk är levande och detaljrikt, man känner doften av trångboddhet och utedass när man läser. Boken innehåller många fotografier, som också utgör fina tidsdokument.

Extra intresse för alla som varit nära en psykopat
Vi är många som levt nära en psykopat, arbetat tillsammans med en eller kanske haft en som chef. För oss är denna bok alldeles särskilt intressant att läsa och spegla sig i.
Boken presenterades vid en release på Brännö den 5 augusti och en ny chans ges vid en mer officiell release på Göteborgs Litteraturhus fredagen den 26 augusti.

Fakta om författaren
Susanna Carolusson.
Ålder: Snart 70 år.
Leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och lärare specialiserad i hypnos.
Gift med Tore Carolusson.
Bor på Brännö i Göteborgs södra skärgård.
Sonen Mårten Carolusson har gjort bokens omslag.
Susanna har tidigare skrivit två böcker om sonen Tobias Carolusson som ådrog sig en svår hjärnskada vid en cykelolycka vid 23 års ålder och 14 år senare avled i sviter efter olyckan, ”Det finns någon därinne” och ”Det finns någon närvarande”, båda utgivna på Recito Förlag.

 

Föregående

Hagaschaktet för Västlänken mycket försenat

Nästa

Så korrumperade är partierna