Thomas Petersen och hans hund Asslan, som är välkänd i området. ”Hoppas att vi får vara kvar” säger Thomas. Bild: Erik LIndahl

Drömmarnas kaj i Gullbergsvass på södra älvstranden strax bakom nya Hisingsbron bör bevaras och utvecklas i stället för att utrymmas och utnyttjas kommersiellt.
Det anser Amanda Åberg som har lämnat in sitt förslag till allmänhetens brevlåda Göteborgsförslaget.

Ett uppenbarligen mycket angeläget och populärt förslag, för när Spanaren kollade läget häromdagen så hade förslaget redan samlat en bra bit över 500 positiva röster.
Som bekant räcker det att ett förslag samlar minst 200 röster, ”gillanden”, för att det skall tas upp som ett kommunalt ärende, i detta fall sannolikt i stadsbyggnadsnämnden.
Spanaren har sökt Amanda Åberg för en kommentarer men får nöja sig med att citera ur hennes välformulerade motivering till förslaget.

Ett av Göteborgs mest pittoreska kvarter
Så här skriver hon bland annat: ”Bakom Hisingsbron hittar man idag ett av Göteborgs mest pittoreska kvarter som trots stadens utveckling har lyckats bevara vår historia som hamnstad. Gullbergs kaj, även kallad Drömmarnas kaj, är en plats där fartygsägare fortfarande kan förtöja och restaurera gamla skepp och fartyg.

Drömmarnas kaj en inspiration
Kajen har länge fått vara en mötesplats för konstnärer och fartygsägare samt inspirerat lokala artister. Bild: Erik Lindahl.

Kajen har länge fått vara en mötesplats för konstnärer och fartygsägare samt inspirerat lokala artister, såsom Håkan Hellström som hyllat kajen i sina låttexter, och nu senast legat till grund för musikalen Kärleken skonar ingen på Göteborgsoperan.
Och vidare: ”Kajen är idag unik i sitt slag och en kunskapsbas i form av Fartygsföreningen Gullbergskajen som idag helt ideellt tar hand om lite mer än halva kajen och ser till att båtarna som ligger där restaureras och hålls flytande.”

Ett område där allt kan hända
Vidare påpekar Amanda Åberg följande:
”Därtill har den bortre delen av kajen, där kommunen hyr ut direkt till båtägarna, dessutom utvecklats till en oas där göteborgare i alla åldrar kan träffas och skapa poesi, gatukonst, musik, teater och där oväntade saker kan hända, ett ställe där direktdemokrati förenklar vägen från idé till handling och där människors engagemang och idéer står i centrum. Detta är tack vare den unika karaktär som området har, men framförallt tack vare hyresgästernas omsorg om platsen.”

Kajen är unik plats i Göteborg
Och i slutklämmen skriver hon bland annat: ”Detta är en unik plats i Göteborg som man bör vara rädd om. I städer där man rensat bort dessa fria och spännande miljöer – uppstår de inte igen – människorna och engagemanget försvinner och istället har man fått en sedvanlig stadsmiljö som inte skiljer sig från andra städer.

Kärra vid Drömmarnas kaj
Utsmyckning på en kärra vid Drömmarnas kaj. Bild: Erik Lindahl

Drömmarnas kaj är ett levande exempel på Älvstadens vision om en dynamisk stad med levande kajstråk, ta hand om den, låt den inte försvinna!”

Konstverk på en container vid kajen. Bild: Erik Lindahl
Föregående

Kan Göteborgsförslaget ge ny spårvagnshållplats?

Nästa

Vårt valsystem tillåter "vildar" i riksdagen