Hej motionär som ska springa Göteborgsvarvet nu på lördag. Här kommer viktig information.

Inte heller i år har jag blivit anlitad som expertkommentator för en enda kanal under Varvet. Trots att jag själv sprungit flera varv, de flesta under 80-talet. Så nu öppnar jag en egen kanal i Spanaren.
För en motionär handlar allt om att ta sig i mål med högburet huvud och det mesta av äran i behåll.
Som motionär behöver du inte frukta vare sig dopingskontroll eller nykterhetskontroll. Ta nu inte detta som en uppmuntran till att värma upp på puben timmarna före loppet. Det blir jobbigt nog ändå.

Drick försiktigt vid kontrollerna
Vätskekontrollerna efter banan serverar enbart alkoholfritt. Inga barstolar. Drycker intages ståendes, gåendes eller springandes.  För den ovane rekommenderas de två förstnämnda sätten. Då spills det mindre.
Låt dig absolut inte oroas eller imponeras av Hurtige Harry. Det är han som redan i Slottsskogen dånar fram ljudligt i hög fart med långa steg och höga knän. Harry tror att han kan vinna om han startar för fullt och sedan ökar. Inget fälleben! Låt honom köra om dig. Längre fram i loppet kommer du att se Hurtige Harry ligga utanför ett sjukvårdstält där han vänt ut och in på magen, blir masserad och kanske får hjälp med syrgas.
För motionären gäller det att gå ut löst och fortsätta så. Normalt handlar löpning om att ta långa steg ofta. Motionären tar sig runt Varvet med korta steg sällan.

Visa värdighet mot publiken
Inse att alla orkestrar spelar just för dig och alla publikmassor jublar just åt dig. Visa värdighet. Inga vilda vinkningar eller rop tillbaka. Höj bara ena handen till öronhöjd som om hyllningarna för dig vore den naturligaste sak i världen.
När du äntligen kommer i mål så skäms inte för din trötthet. Men låt bli att överdriva. Publiken på Slottsskogsvallen vägrar visa medlidande med den som förberett sig illa. Sitt bara ner och ta en banan.

 

Föregående

Sveriges Radio lider av ett systemfel

Nästa

Både budget och tidplan för Västlänken spricker