Det blev unga Alva Holm som vann det mycket prestigefyllda Solistpriset i Göteborgs konserthus på lördagseftermiddagen. Hon spelade Mendelssohns violinkonsert i e-moll tillsammans med Göteborgs symfoniker och höll enligt juryn en mycket hög musikalisk klass i sitt framförande.

Alva Holm är halvdansk, bor normalt i Köpenhamn och är en av de många unga musiker som sökt sej till Solistpriset, som förutom ett förstapris på 100 000 kronor ger konserter och turnéer med både Radiosymfonikerna, Malmö symfoniorkester och Göteborgssymfonikerna. Alva Holm kommer också att spela med Musica Vitae och Norrbottens kammarorkester. Dessutom blir det rika tillfällen att höras i radion.

Hög musikalisk nivå på direktsänd final
Det är Musikaliska akademin i Stockholm som arrangerar pristävlingen tillsammans med Göteborgssymfonikerna och Sveriges Radio. Fredrik Wetterqvist är ständig sekreterare i Akademin och menar att nivån på årets sökande varit mycket hög. Sammanlagt har 15 unga musiker vaskats fram och av dem gick tre till finalen i Göteborgs konserthus igår. Finalen direktsändes i radions P2.

Fiolen som följeslagare i livet
Alva Holm har redan som 16-åring utmärkt sej, då vann hon Polstjärnepriset och har dessutom tidigare spelat med Göteborgssymfonikerna. Hon berättar att fiolen varit med sedan späd ålder och att det faktiskt var föräldrarna som tryckte på, hon skulle spela fiol och så blev det.
Fast spela på riktigt allvar blev det inte förrän i 15-årsåldern, nu berättar hon att det känns som om ett liv utan fiolen skulle bli väldigt trist.

En konsert som ger utrymme för personligheten
Hon valde Mendelsshon-konserten för att den är så fin och hon tycker om att ge sin egen tolkning av den.

– Det är ett stycke där personligheten verkligen kan få skina igenom, menar Alva.
Förutom Alva Holm så var också Klara Andersson med i finalen, hon spelade Schumanns pianokonsert, och Daniel Thorell spelade Sjostakovitjs första cellokonsert och de båda räknas som andraplatsvinnare med 25 000 kronor vardera.
Att vinna Solistpriset brukar ge bra fart i karriären, det visar tidigare vinnare som ofta klarat sej mycket bra i den stenhårda konkurrensen mellan yrkesmusiker. Det finns redan unga musiker som siktar på nästa tävling om två år!

Föregående

Trendbrottet - kortare bostadskö förra året

Nästa

Kommer kyrkan att "muta" den avkragade biskopen?