Hittills har kötiden för hyreslägenheter i Göteborg ökat för varje år. Men förra året bröts den trenden. I stället minskade kötiden om än marginellt, visar färsk statistik från Boplats Göteborg.
Någon stor förändring handlar det nu inte om. Under 2020 var medelväntetiden 2 407 dagar. Förra året fick bostadssökande i stället räkna med att köa i genomsnitt 2 336 dagar vilket motsvarar 6,4 år.

– Det skulle kunna bero på pandemin och att personer som har sitt nuvarande boende i hyresrätt har varit mindre aktiva i sitt sökande, säger Boplats vd Maria Meyer-Martins och berättar att Boplats följer utvecklingen noga framöver för att se om det handlar om en tillfällig nedgång eller ett verkligt trendbrott.

Fler nybyggda lägenheter ger färre sökande
En annan tänkbar förklaring kan också vara att Boplats under förra året förmedlat fler nybyggda lägenheter än tidigare år. Då hyrorna i nybyggda hus är betydligt högre än i äldre lägenheter är det färre som söker. Det innebär att det krävs kortare kötid, i genomsnitt 4,4 år under förra året, för att komma i fråga för ett kontrakt.

Kortast väntetid på Hisingen och i Angered
Det är precis som tidigare år stora skillnader i genomsnittlig kötid mellan olika stadsdelar. Längst kötid, 9,7 år behöver den som vill ha en lägenhet i Majorna-Linné, följt av Centrum och Örgryte-Härlanda. Kortast, omkring 5 år, är kötiden på Norra Hisingen och i Angered.

Fakta Boplats år 2021
6 956 lägenheter annonserades ut. Det är 1 300 fler än året innan.
89 procent av lägenheterna kom från allmännyttiga bostadsbolag, resterande 11 från privatvärdar.
256 835 bostadssökande var registrerade hos Boplats vid årets slut.

Föregående

Olovlig uthyrning kostade kontraktet för 620 hushåll

Nästa

Hon tog hem Solistpriset med Mendelssohn