Elbilsföretaget Nevs ägare, storföretaget Evergrande, börsnoterat i Hongkong, planerar nu en försäljning av trollhätteföretaget. Det är det likaså kinesiska bolaget Xiaomi Corporation, vilken är den köpare som Evergrande förhandlar med. Evergrande har, som Spanaren berättade häromdagen, fått ekonomiska bekymmer sedan den kinesiska högsta ledningen ålagt bolaget att minska på bördan av statliga lån.

Evergrande har pressats ekonomiskt av coronapandemin. Evergrande gick i början på 2019 in som ägare av Nevs och informerade i det sammanhanget statsminister Stefan Löfven vid ett möte i Stockholm om affären.
Telefonbolaget Xiaomi Corp i Beijing har på kort tid seglat upp som en av de främsta mobiltelefontillverkarna i världen. Bolaget är sedan i juli 2021 efter Samsung från Sydkorea näst största mobiltelefontillverkare i världen enligt analysföretaget the International Data Corporation (IDC), Massachusetts, i USA. Xiaomi Corp passerade då Apple, som innehade andraplatsen efter Samsung, och därmed petades ned till positionen som världens tredje största mobiltelefonproducent.

Grundaren av Xiaomi Corp Mr. Lei Jun, styrelsens ordförande samt VD. Bild: Xiaomi Corp

Mer än 22 000 anställda
Xiaomi Corp placerades i februari 2021 på Fortunes 500 lista som nummer 338 i fråga om omsättning. Det börsnoterade företagets huvudkontor ligger i Beijing. Bolaget har drygt 22 000 anställda.
Företagets grundare, ordförande och VD är Lei Jun, 51. Det är en välmeriterad ledare telefonbolaget Xiaomi Corp har. Han har och har haft ett antal poster i det kinesiska näringslivet. Han har graden Bachelor i datorteknik vid Wuhans Universitet, där han också sedan 2003 är styrelseledamot. Han valdes 2017 till en av ”de tio främsta ekonomipersonligheterna” i Kina och 2020 till en av ”100 Outstanding privata entreprenörer” i landet.

Fina utmärkelser till grundaren
Han förärades också 2020 titeln “National Advanced Individual of Private Economy Fighting against COVID-19” och  titeln of “Beijing Model Worker”.
Nevs presschef Jonas Hernqvist bekräftar för Spanaren att Evergrande inlett diskussioner med Xiaomi. Han tillägger också, att Nevs i övrigt inte lämnar några kommentarer.
Och från Xiaomi Corp i Beijing sägs inget på företagets hemsida om de pågående förhandlingarna .
Föregående

Trafikverket: Inga avvikelser från pandemi-regler

Nästa

Djupt underhållande om den provocerande miljonären