Nej, folklivet på torsdagskvällen är inte som det brukar på Andra Långgatan, kanske har den kalla vinden gjort sitt till att folkvimlet inskränker sej till ett par personer som byter en krog mot en annan, en transportsträcka på cirka femtio meter.

Ty här ligger ölställena tätt, man kan visserligen få en matbit av enklare slag men de flesta dras ju till Andra Långgatan för en öl eller flera. Att träffas på ett ställe som kanske inte är så chict inne men som just därför blir just inne.

Inbjudande öppen port, men tunt med gäster
Skylt håll avstånd
Viktig skyltning

Fast nu blir vimlet förmodligen ännu mindre till följd av stoppet att sälja alkohol efter klockan tio på kvällen, som trädde i kraft fredag 20 november.

Och även krogar med lite mer utbud av mat drabbas Porten står inbjudande öppen men i lokalen är det tunt med gäster.
Och skyltarna med Håll Avstånd! känns viktiga men inte särskilt inbjudande. Men nödvändiga i dessa tider.

 

Positiv till stoppet
Fast en ung man tycker det är bra med alkoholstoppet, han har tagit en paus tillsammans med en tjej som jobbar i en bar.

Ung man på ANdra Långgatan
Han tycker alkoholstoppet är bra

Hon tycker att det är rent skit med den nya lagen, men får inte medhåll: Den unge mannen tycker det är bra och kanske hjälper mot smittspridningen, fast han tror att det kommer att bli fler hemmafester istället.

Något som ett ungt par en liten bit därifrån håller med om, andra beteenden kommer att ta över. Hemmafester till exempel. Och är det inte bättre att folk håller till på krogen, där personalen kan övervaka, än att de sitter hemma och fyllnar till?

Ungt par uytanför Kellys på Andra Långgatan
De tror på ändrade beteenden.

Flickvännen kontrar med att hon är för ung att köpa ut på Systemet så det blir nog lite nyktrare framöver. Och så kan man spara pengar, fast det säger hon inte med någon större glädje. Lite på skämt tillägger hennes kille: Det är ju roligare att vara full än nykter.

En svårfångad själ
Andra Långgatans själ är ibland lite svår att få grepp om, att pubar och krogar ligger tätt och är av lite olika slag är lätt att konstatera. Få ställen i Göteborg har så påtagligt blivit en festgata, även om Avenyn tävlar på sitt vis men i en helt annan liga.
Förmodligen är Andra Långgatan den enda kroggata i stan där en lokal kändis kom på idén att själv ta med sig en egen back öl in på krogen, visserligen åkte han ut rätt snabbt men detta hade knappast hänt på Avenyn.

Samling kring billig öl
Och gatufesterna, inte minst de spontana, hade heller inte hänt någon annan stans i Göteborg. Hade nån försökt hade de nog blivit stoppade rätt snabbt, Andra Långgatan är lite specialbehandlad. Och trots så mycket folk på Andra Långdagen blir det sällan bråk.
Nu ska man dock komma ihåg att grunden till populariteten inte längre är sexklubbarna, som numera är ganska få, det är billig öl som utgör grunden att samlas kring. Vilket ju inte behöver vara fel, men försvinner det främsta dragplåstret kan man ju fundera över vad som blir kvar av den där charmen med Andra Långgatan. Det som drar.

De vill fira lite extra innan alt går i ide.
De undrar om folk sköter sig på hemmafester.

”Farligare på hemmafest”
En festklädd man med kvinnlig kamrat brukar ses på en servering om torsdagarna. Han säger att han självklart ska fira lite extra, så här på torsdagen innan allt går i ide. Naturligtvis ska folk hålla på reglerna, men både han och hans sällskap menar att även om de inte är epidemiologer så tror ingen av dem att det är på krogen som smittspridningen är värst, värre blir det nog på hemmaplan när ingen går ut längre. Folk ska sköta sej, fast kommer de att göra det på svartklubbarna eller hemmafesterna, undrar de retoriskt. Eller?
Det blir kallare i luften framöver, kanske nyktrare också. Och i varje fall förhoppningsvis smittfriare.

Föregående

Måns död uppe i hovrätten

Nästa

Tjörnborna betalar mest i Väst