INGEN HAR påstått att Spanaren agerar partipolitiskt. Det är helt naturligt. Den här tidningen är inget partiorgan och har aldrig varit.

I början på veckan fyllde Spanaren sex och ett halvt år. Det blev ingen fest. Kanske gör vi något kring sjuårsdagen om pandemin blåst över då.

TIDNINGEN GRUNDADES visserligen av ett lokalt politiskt parti som hette Öppna Göteborg och skulle bekämpa korruptionen. Partiet kom inte in i Göteborgs stadsfullmäktige 2014 och lades ned.

Men Spanaren lever vidare. Innehållet har breddats och förändrats under åren. Men huvuduppgiften förblir att granska Göteborg. Vi publicerar nyheter och reportage. Vi publicerar krönikor som den här där en del medarbetare uttrycker sina personliga åsikter. Dock aldrig partipolitiska.

Det ligger i vårt eget intresse att stå utanför det vardagliga käbblet. Vi vill inte riskera vår trovärdighet och skapa förvirring hos läsarna. Vilken fålla skulle vi för övrigt tillhöra?

SPANAREN STÅR för principer ovanför marken såsom tryckfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet, rösträtt, öppenhet, ja sådant som demokrati förutsätter.

Inför presidentvalet i USA nyligen övergav flera amerikanska medier sin eventuella opartiskhet. Vilket ytterligare förvärrade den djupa splittringen i landet.

Den fria, oberoende nyhetsförmedlingen är helt enkelt nödvändig om demokratin ska leva. Annars dominerar lögner, rykten och missförstånd. Och så krävs förstås att folk tar del av vad medierna berättar.

Föregående

Problem att återuppliva etanolen

Nästa

Bluesmöte 5