Skär ned stadens byråkrati! Det kräver socialdemokraterna i Göteborg i sitt budgetförslag för nästa år. Chefer som slutar ska normalt inte ersättas utifrån.

– Jag sitter inte här för att försvara apparaten utan för att representera folket, säger kommunalrådet Jonas Attenius till Spanaren.

Det hör inte till det vanliga att politiker ger sig på kommunernas administration. Tvärtom har tjänstemannakåren fått växa och växa medan nedskärningar gjorts på lägre nivåer.

Till dem vid fronten

– Vi måste frigöra resurser till den personal som möter göteborgarna, förklarar Jonas Attenius, socialdemokraternas gruppledare. Det gäller till exempel lärare och anställda inom äldreomsorgen. Vi vill i första hand slå vakt om välfärden.

Nu är det inte meningen att tjänstemän ska sparkas. Däremot vill socialdemokraterna införa anställningsstopp. När en chef slutar måste den berörda nämnden få detta som en särskild på punkt på dagordningen. Det ska krävas ett särskilt beslut av nämnden för att en ny chef kan anställas utifrån. Den nuvarande ordningen innebär att förvaltningarna själva får anställa utan inblandning av politikerna.

Sparar 260 miljoner

Partiet räknar med att på detta sätt spara 260 miljoner 2021.

– Grejen är att ge makten tillbaka till folket, till fritidspolitikerna i nämnderna, hävdar Jonas Attenius.

Även antalet externa konsulter måste minskas, anser S.

Kommer då socialdemokraterna att få med sig andra partier på förslaget?

Det har Jonas Attenius ännu inte hört något om.

Föregående

Bostadsbolagen tjänar bra

Nästa

Skandalbygget invigt nio år för sent - ingen firade