Inrätta en statlig hyresfond där hyresgäster som fått ekonomiska problem till följd av coronapandemin ska kunna få hjälp att betala hyran. Förslaget kommer från Hyresgästföreningen som även efterlyser höjda bostadsbidrag och ett stopp för alla vräkningar.

– Jag är mycket oroad över den allvarliga utvecklingen som vi ser. Vi har en massarbetslöshet vi inte sett på många är, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

– Hyresgäster hör av sig och berättar att de har svårt att klara av sin vardag just nu och de vet inte hur länge till de kommer att ha råd att betala sin hyra. Denna ekonomiska kris kräver politiska lösningar.

Alarmerande

Arbetslösheten ligger just nu på omkring nio procent vilket Hyresgästföreningen anser vara en alarmerande hög nivå. Än högre är arbetslösheten bland de unga som ju ofta bor i hyresrätt. Dessutom visar statistiken att de län som drabbats allvarligast av coronapandemin är de med stor andel tjänstejobb – krogar, hotell, turism och annan liknande verksamhet.

Alla är heller inte med i en a-kassa eller har inte hunnit kvalificera sig för att få en arbetslöshetsersättning utbetald. Så frågan är vad som händer med dem som hamnar mellan stolarna.

En undersökning som Hyresgästföreningen låtit genomföra tidigare i år visar att 7 av 10 hyresgäster är oroade över sin privatekonomi.

Väckarklocka

– Det resultatet kräver två saker, dels ett överseende från landets hyresvärdar och en väckarklocka för politiker att vara beredda att sätta in åtgärder. Denna ekonomiska kris och i synnerhet om den häller i sig kommer att kräva ekonomiska lösningar av politiker, säger Marie Linder och konstaterar att situationen inte är hållbar vare sig på kort eller lång sikt, varken för samhällsekonomin eller för den enskilde.

I ett 13-punktsprogram från tidigare i år föreslår Hyresgästföreningen utöver en hyresfond bland annat att generella hyresrabatter införs, ett stopp för hyreshöjningar under pandemin samt ett miljö- och klimatpositivt ROT-stöd till hyresrätter.

Föregående

Göteborgs cykelfartsgator blir lagliga

Nästa

Vart tar samlingarna i Emigranternas Hus vägen?