Här fortsätter vår fotograf Erik Lindahl berätta om sina möten med bluesartister. Nu om en konsert 1980.

Erik skriver:

Med bolmande pipa gjorde den store bluesartisten entré. Ingen hade upplyst honom om rökförbudet på scenen i Göteborgs Konserthus och ingen vågade säga till.

Är man blueskung så är man!

Albert King som föddes i Indianola, Mississippi 1923 och dog i Memphis, Tennessee 1992 blev en kändis i både blues- och rockkretsar. Han blev invald i Blues Hall of Fame år 1983 och 2013 blev han också postumt invald i Rock and Roll Hall of Fame.

Som den store bluesartisten Albert King var så präglades hans framträdande av avspändhet och spontanitet. Han sjöng med en sensuell och mörk lite monoton röst och som gitarrist var han strängbendarens mästare. Han stämde ner sin gitarr så strängarna blev lösare. Ibland drog han en sträng gott och väl över en helton med stor precision.

Han var också vänsterhänt och vände helt enkelt på gitarren så att de tunna strängarna kom överst på gitarrhalsen.

Albert Kings genombrott lät dock vänta på sig och han arbetade dagtid som bland annat mekaniker, kock och bulldozerförare och spelade på kvällarna på klubbar i och omkring St. Louis, Missouri.

Alberts Kings ”brake” kom 1968 då han blev kontaktad av impressarion Bill Graham som bokade in Albert på Fillmore West i San Francisco. I samma veva spelade man in den klassiska LP:n Live Wire Blues Power!

Bilden: Albert King, Göteborgs konserthus 19 januari 1980. Foto: Erik Lindahl

Föregående

Tjörn har det dyraste vattnet

Nästa

Domstolen förstod Flams parodi