“Se upp för smyghöjda hyror.” Om du som hyresgäst får en hyresavi med högre hyra än tidigare men inte går med på den meddela hyresvärden att du inte accepterar höjningen och fortsätt betala den gamla hyran.

Den uppmaningen kommer från Hyresgästföreningen och riktar sig just nu framförallt till de cirka 1 500 hushåll  som bor hos den privata hyresvärden Västerstaden i Göteborg. Orsaken är en utdragen tvist om årets hyror.

Krävde upp till 3,5 procent

Inför förhandlingarna om årets hyror krävde Västerstaden ursprungligen höjningar med 3-3,5 procent från 1 juli i år. Det kravet bantades under förhandlingarnas gång och landade slutligen på 1,6 procent.

Men även det ansåg Hyresgästföreningen vara ett orimligt högt krav och kontrade med ett slutbud på 1,2 procent,  vilket är på ungefärligen samma nivå som övriga överenskommelser med privata värdar i Göteborg.

Västerstaden valde då att lämna förhandlingsbordet och vände sig i stället till hyresnämnden för att få ett avgörande om årets hyror.

Men trots att förhandlingarna alltså är strandade sedan i juli i år väljer nu Västerstaden att få igenom sina krav via så kallad direktavisering. Det innebär att företaget, trots att det inte finns någon förhandlingsöverenskommelse eller något beslut i hyresnämnden, ändå skickar ut hyresavier med ett högre belopp än tidigare.

Höjer 1,6 procent

I Västerstadens fall har hyresgästerna också fått information via brev om att deras hyror höjs med 1,6 procent. På avierna för oktober-december tas den nya högre hyran ut. Därtill kommer en retroaktiv höjning från 1 juli att tas ut. Hyresgäster som inte accepterar detta ombeds att kontakta Västerstaden via e-post senast sista september.

– Vi uppmanar alla hyresgäster att inte godkänna den nya hyran och att fortsätta betala samma hyra som förut. Då måste Västerstaden fortsätta förhandlingarna i hyresnämnden för att försöka få igenom en höjning. De kan alltså inte höja utan hyresgästernas medgivande, säger Iordan Palma Tzakov, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Oansvarigt

Hyresgästföreningen anser att Västerstadens agerande är oansvarigt dels med tanke på coronapandemin, dels med tanke på överenskommelserna med övriga privata värdar i Göteborg som hamnat på nivåer mellan 1 till 1,2 procent.

I Hyresgästföreningens senaste medlemsundersökning där hyresgäster får ange hur nöjda de är med sina hyresvärdar fick Västerstaden underbetyg. Bolaget hamnade på jumboplats tillsammans med Victoria Park.

– Västerstaden har det sämsta betyget av alla hyresvärdar i Göteborg och samtidigt vill de ha den högsta hyreshöjningen. Det är helt orimligt, säger Daniel Carlenfors som är ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för privata hyresvärdar i Göteborg.

På sin hemsida motiverar Västerstadens vice vd Hans Stridh bolagets krav med ökade kostnader. Hans Stridh hänvisar också till de överenskommelser som slutits i Stenungsund, Partille och Kungsbacka och som hamnat på högre nivåer än i Göteborg.

I ytterligare ett inlägg på Västerstadens hemsida med rubriken “Hyresvärden vilseleder inte de boende i Göteborg” går Hans Stridh till hårt angrepp på Hyresgästföreningen.

Styrs av ideologi

– Vi som hyresvärd har i flera år haft betydande svårigheter med förhandlingarna i Göteborg. Hyresförhandlingarna i Göteborg verkar styras mest av ideologi än de förhållanden som påverkar fastighetsmarknaden. Alla hyresvärdar ställer sig nog frågan om Hyresgästföreningen kan agera som motpart i hyresförhandlingar.

Hans Stridh påpekar också att den faktiska skillnaden mellan parternas bud inte är högre än 27 kronor i månaden för en trerumslägenhet med en hyra som i dag är drygt 6 000 kronor i månaden.

– Västerstaden anser att Hyresgästföreningens agerande är oansvarigt och oroar de boende. Eftersom Hyresgästföreningen inte längre är part i dessa förhandlingar riktar vi oss till alla våra hyresgäster och hoppas att de finner vår höjning rimlig, skriver Hans Stridh.

FAKTA VÄSTERSTADEN

.Grundades 1970 av Handelsbanken för att förvalta bankens fastigheter.

Ägs sedan 1990 av Sven Gustafsson som är bolagets vd.

Har ett femtontal anställda och huvudkontor i Göteborg.

Föregående

Hot om våld stoppade yttrandefrihet

Nästa

Stena satsar på batteridrift