Nu har sommaren och glädjen kommit tiilbaka till Skärhamn! Åtminstone om man får tro symboliken på Skärhamns kyrka, som varje vår får sitt leende och sin näsa på plats på tornet under kyrkans spetsiga tak.

– Lite enkelt, lite kärvt men med stort hjärta, beskriver prästen Jaana Pollari Lindström ceremonin, som i coronatider denna gång måst inskränkas till minsta möjliga.

Händelsen ägde rum i söndags, den 24 maj.

Jaana Pollari Lindström

– I vanliga fall brukar 60-70 personer närvara, men denna gång var det färre, berättar hon för Spanaren.

Bara 30 fick nu vistas inne i kyrkan. Och utanför, för att beskåda händelsen, väntade några.

Dessa samlades för att se, när luckorna alldeles under taket öppnas och leendet, en cykelslang eller motsvarande, av en vaktmästare hängs ut så att hans kollega i luckan intill kan nå slangen och placera den rätt, så att leendet fullbordas. I nästa ögonblick hängs på motsvarande sätt näsan på plats.

– Som alltid hölls en musikgudstjänst inne i kyrkan, fast bara för den begränsade skara som släppts in, men den sedvanliga kaffestunden efteråt i lokalen intill får nog vänta till nästa vår igen, säger Jaana Pollari Lindström, som ledde musikgudstjänsten.

– Det var tidigare kyrkoherden Bengt Rosenqvist som kom på idén 1996. Han sade ”när ni i morgon seglar från Skärhamn – vänd er om, så blir ni påminda om att Gud ler mot er och är med er”. Leendet hissas i slutet av maj och tas ner i augusti, berättar Jaana Pollari Lindström för Spanaren.

Skärhamns kyrka, som invigdes 1932 av dåvarande biskop Carl Block, är en församlingsägd kyrka och ägs och sköts av en förening med frivilliga bidrag. Det finns bara två sådana kyrkor i landet.

Föregående

Allmännyttan får höja hyran med 1,8 procent

Nästa

Korsvägen: Mycket krångel väntar bilisterna