De drygt 73 000 hushåll som bor hos något av Göteborgs fyra allmännyttiga bostadsbolag får höjda hyror från 1 juli i år. I genomsnitt blir höjningen 1,8 procent.

Hyresförhandlingarna har varit oerhört långdragna i år och precis som de två senaste åren blev det till slut Hyresmarknadskommittén, HMK, i Stockholm som fick fatta beslut om årets hyror.

Det är nu klart och har resulterat i en överenskommelse på höjningar mellan 0 och 2,8 procent. Den generella höjningen blir för de allra flesta 1,8 procent.

Olika nivåer

Att nivåerna blir olika beror på vilken service, standard och vilket underhåll som erbjuds i respektive område. Också läget har betydelse liksom fastigheternas tekniska kvalitet som till exempel standarden i de gemensamma utrymmena.

Formellt gäller uppgörelsen från 1 maj i år. Men i praktiken införs de högre hyrorna 1 juli. Hyresvärdarna har nämligen beslutat med tanke på den pågående coronapandemin och hyresgästernas extra utsatta situation i dess spår att avstå från två månaders höjningar. Hyresgästerna måste inte betala några retroaktiva höjningar, alltså höjningar i efterskott för maj och juni.

Ändå för högt

– I det rådande läget tycker vi att det är bra att hyreshöjningen i år blir lägre än 2019 men vi tycker fortfarande att hyreshöjningen är för hög med tanke på bolagens goda ekonomi. Vi vet också att det är många hyresgäster som har det tufft ekonomiskt just nu, kommenterar Sofi Beingsoniou, tillförordnad förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen omfattar Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon.

Föregående

Hördu statsepilogen, hur ska hemlösa stanna hemma?

Nästa

Kyrkan hälsar sommaren med ett leende