DE TVÅ KVINNORNA Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vilka är talespersoner för MMRK (Muslimska Mänskliga Rättighetskommitten) som hade stämt Ann-Sofie Hermansson för förtal och som förlorade i tingsrätten i Göteborg har nu överklagat till hovrätten.

Hermansson hade kallat de båda kvinnorna för extrema och extremister vilket kvinnorna ville anmäla, något som varken åklagare eller polis ville ta upp, utan de fick gå till ett enskilt åtal.

EN SAK MAN undrar över är vad syftet med åtalet kan vara. Ett svar kan vara, om man betänker att MMRK samverkar med CAGE UK, en engelsk organisation som beskrevs av Försvarshögskolans terrorexperter Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren. De skrev att svenska MMRK och brittiska Cage uppmuntrar till extremism, och de har båda försvarat Munir Awad som senare dömdes för att ha förberett ett terrorattentat mot Jyllands-Posten.

Cage uk säger sig föra ett ”Law-Fare” mot brittiska myndigheter via domstolar, alluderande på ”War Fare”.

Det kan ju inte kännas särskilt trevligt att ha ett åtal hängande över sig, så ett överklagande är säkert ett led i någonting större än ett åtal mot en kommunpolitiker på samma sätt som i England. Det är ju dessutom tveksamt huruvida kvinnorna har ekonomi att driva ett åtal eftersom det inte är billigt att förlora i minst två instanser, så vem betalar?

EN ANNAN SAK som är intressant i sammanhanget är, att kvinnorna som sakkunnigvittne har kallat in teologie doktor och professor Mattias Gardell. Han är känd för att ha deltagit i Ship to Gaza vilka av Israel och USA betecknats som terrorister. Gardell var också en av huvudförfattarna till den turkiska regimtrogna tankesmedjan SETAS rapport om europeisk islamofobi 2018. Den rapport där han i sitt kapitel utmålar docenten Aje Carlbom och doktor Magnus Norell som islamofoba eller högerextrema.

Rapporten har Uppsala universitet tagit avstånd från och har den inte i arkiv. Han är också en flitig gäst på de flesta upprop i form av protester, till exempel mot ett framträdande av en svensk parlamentariker vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation, något som var godkänt centralt på universitetet.

I SETAS rapport insinueras i ett annat kapitel att Sveriges försvarsminister Hultqvist stöder den kurdiska organisationen YPG/PKK. I vilken egenskap Gardell skall framträda som sakkunnigvittne vet jag inte, men gäller det extremism kan man möjligen säga att ”it takes one to know one”.

Föregående

Kräver tillfälligt bostadsbidrag under krisen

Nästa

Varför är tallarna bruna?