Sex och ett halvt år. Så lång var den genomsnittliga kötiden för ett hyreskontrakt under första kvartalet i år.

Det visar dagsfärsk statistik från Boplats Göteborg.

Under första kvartalet fick 1 342 lägenheter i Göteborg nya hyresgäster via Boplats. De som skrev kontrakt hade i genomsnitt 2 383 dagars kötid. Det motsvarar runt sex och ett halvt år.

Längst genomsnittlig kötid, över 3 000 dagar, krävdes för att komma över en lägenhet i Centrum och Majorna-Linne. För en lägenhet i Angered låg snittiden däremot under 2 000 dagar.

Sedan Boplats omvandlades från marknadsplats till kommunal bostadsförmedling i september förra året har det funnits färre lägenheter att förmedla. I och med att det blev obligatoriskt att förmedla efter kötid valde ett antal privata värdar att i stället anlita sajten HomeQ.

Under första kvartalet har därför andelen privatägda lägenheter minskat drastiskt. Under motsvarande period förra året låg andelen på 49 procent. I år är andelen nere på 15 procent.

Å andra sidan har Boplats haft fler allmännyttiga lägenheter att förmedla. Ökningen är hela 25 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Trots att det alltså finns färre lägenheter att söka är det ungefär 10 000 fler bostadssökande som är inskrivna på Boplats än året innan. Den 31 mars hade Boplats 245 775 bostadssökande i sin kö.

Föregående

Framtiden avbryter förhandlingarna igen

Nästa

Kräver tillfälligt bostadsbidrag under krisen