JAG LÄSTE I EN TIDNING att en arbetsplats köpt plommonbrännvin istället för apoteksprit för att torka av dörrhandtagen i lokalen med.

Denna i Balkan så populära dryck kallas Slivovice och finns på Systembolaget. En halvliter går på 290 kronor.

Tänkte på det när hustrun kom ut från Apoteket på jakt efter skyddshandskar och handsprit, två i dessa coronatider svårt eftersökta varor.

Handskar var slut men en spritleverans hade just anlänt och hustrun slog till med två flaskor för man vet aldrig hur länge lagret räcker. När priset slogs in rodnade apotekskvinnan av skam och hustrun bleknade.

Dagsnoteringen på en flaska Oxiskin visade sig vara 163 kronor. För 25 centiliter.

En halvliter betingar sålunda ett pris på 326 kronor.

Betydligt dyrare än Sliovice, alltså, och på samma prisnivå som en butelj riktigt skaplig maltwhisky.

HAR DU EN VIT VECKA eller av andra skäl undviker bränt och destillerat? Då räcker 163 kronor till 16 liter mjölk. I runda slängar.

Hur kan det ha blivit så här?

Tja, det är den gamla välkända regeln på den fria marknaden. Tillgång och efterfrågan.

Vill många köpa en vara som det är väldigt ont om man kan sätta ett högre pris och tjäna snabba och stora pengar. Om man hör till den samvetslösa sorten.

Dit tycks ägarna till Frostpharma höra. De tillverkar den handdesinfektion som mitt apotek kunde tillhandahålla och skrattar förmodligen hela vägen till banken.

Att handspriten kan vara skillnaden mellan liv och död tror jag inte att Frostpharmaföretaget och andra i samma bransch reflekterar över. Här är det snabba cash som gäller.

SPANARENS TIPS till alla läsare: Strunta i ockrarnas handsprit och handla på det statliga Systembolaget där priserna inte rusar.

Varför inte pröva Slivovice som till skillnad från Oxiskin är helt OK att dricka.

Annars går det lika bra med Explorer Vodka, Östgöta Sädes eller varför inte pröva Gammal Norrlands Akvavit.

OBS! Systembolaget informerar som bekant om att dess spritsorter inte duger som desinfektionsmedel. Alkoholstyrkan där är för svag. Den ska vara över 60 procent för att duga.

Föregående

Prins Bertil Muffin räddad till slut

Nästa

Framtiden avbryter förhandlingarna igen