Regionens hus, Selma center och Angereds resecentrum. Det är några av de nominerade till Kasper Kalkon-priset. En tävling som går ut på att utse förra årets fulaste nybyggnad.

Totalt har fem lokala nybyggen, fyra i Göteborg och ett i Partille, nominerats till årets tävling som anordnas av den ideella föreningen Arkitektupproret. Tävlingsnamnet anspelar på det välkända Kasper Sahlin-priset men är vad man skulle kunna kalla ett antipris. Det är nämligen inte god arkitektur som belönats utan dess raka motsats.

En av årets kandidater är nya Regionens hus i Göteborg och så här lyder motiveringen till nomineringen:

”Regionens hus ligger väldigt nära Centralstationen och syns över halva Göteborg. Det gamla vackra stationshuset (även kallat Vita huset i folkmun) har inte bara fått sällskap av denna jättekoloss i exakt fifteen shades of grey utan domineras dessutom fullständigt av den. Nya Regionens hus är tyvärr bara den första byggnaden i det nya Centralen-området som kommer att bestå av ännu fler gråa höghus i stål, betong och glas. Precis vad Göteborg behöver mer av?”

Regionens hus

Ytterligare en kandidat är Selma Center på Hisingen i Göteborg.

”Stadsdels- och kulturhuset, uppkallat efter Selma Lagerlöf, är tänkt att påminna om ridån på en teater. Tyvärr får man mest intrycket av att ridån gått ner. Färglös brutalism av modell parkeringshus blir inte bättre för att man sågar ut snygga mönster i fasaden som ser ut som schabloner för väggmålning. Grå och steril anser lokalbefolkningen.”

Selma Center

”Även Angereds resecentrum finns bland de nominerade. Den stora trenden under 2019 var förutom anonyma lådor, höga anonyma lådor, som man kallade landmärken samt asymmetriska resecentrum (nyspråk för station). Nästan varenda svensk stad verkar ha fallit för denna fluga och stadsdelen Angered i Göteborg är inget undantag. Trots att de boende i området hade uttryckt en önskan om en byggnad utan baksida så lyckades arkitekten via sin Pentagonformade byggnad skapa hela fem baksidor.”

Även bostadsrättsföreningen Viva på Guldheden har hamnat på listan.

”Tro det eller ej men detta är vinnaren av priset Göteborgs bästa byggnad 2019. Det lustiga är att en del av priset består av 5 000 kronor som kan användas till konstnärlig utsmyckning. Kan verkligen behövas. Viva marknadsförs som ett hållbart projekt men uppenbarligen inte estetiskt hållbart.”

Även ett bidrag från Partille, Partille Post” har slunkit med. I motiveringen avfärdas den som en legobyggnad. “Om arkitekterna bakom detta bygge hade läst miljöpsykologi kan man undra vad de har emot de stackars Partilleborna.”

Arrangörerna bakom tävlingen Arkitektupproret bildades 2016 och är en politiskt obunden ideell folkrörelse som enligt egen utsago arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.

Kasper Kalkon-priset är ett led i arbetet med att skapa debatt om våra byggda miljöer och delas i år ut för fjärde gången.

Föregående

Mygel, vänskapskorruption och försök till mörkläggning i Parkeringsbolaget

Nästa

Yttrandefriheten gav Hermansson segern