Stiftelsen Kungälvsbostäder avbryter de lokala förhandlingarna om årets hyror. I stället blir det nu Hyresmarknadskommittén HMK i Stockholm som får ta över ansvaret.

När förhandlingarna inleddes förra året krävde Kungälvsbostäder en hyreshöjning på 3,9 procent. Senare justerades det kravet ner till 3,7 procent. Ett alldeles för högt och oacceptabelt krav ansåg Hyresgästföreningen som kom med ett motbud på 1 procent. I det läget valde Kungälvsbostäder att avbryta de lokala förhandlingarna.

– Vi blev förvånade eftersom känslan var att vi var precis i början av förhandlingen. Kungälvsbostäder är ett bolag med mycket god ekonomi och när vi nu ser tecken på en avmattning i ekonomin är risken stor att det innebär ett minskat ekonomiskt utrymme för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Anders Rollings.

– Kungälvsbostäder argumenterar dessutom att de behöver pengar till kommande renoveringar. Vi klargjorde att det inte kan hanteras i en förhandling om den årliga hyran, det måste skötas i en separat förhandling.

Nu blir det i stället HMK i Stockholm som får ta över ansvaret. Som ett första steg kommer HMK att överlämna ett medlingsbud. Men om parterna inte accepterar det budet blir nästa steg från HMKs sida att fatta ett beslut om hyresnivån för de 2 800 hushåll som bor hos Kungälvsbostäder. Ett sådant beslut är bindande och kan inte överklagas.

HMK är ett partsammansatt organ med uppgift att lösa tvister mellan Hyresgästföreningen och landets allmännyttiga bostadsbolag. HMK består av tre representanter från Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) och tre representanter från Hyresgästföreningens riksförbund.

Föregående

Metro-ställen samlar skräp - nu ska de äntligen bort

Nästa

Linus kommer hem – som en ny spelare