I år är det andra gången Bopriset delas ut. Bland de tio finalister som juryn valt ut bland 60 bidrag hör två av de tävlande hemma i Göteborg.

Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut till en person, organisation, företag eller projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet för alla,

– Att bostadsbyggandet just nu rasar trots stort behov av bostäder gör det särskilt angeläget att lyfta goda och inspirerande exempel där bostäder för alla trots allt byggs, säger Moa Andersson, jurymedlem och verksamhetsledare för Boinstitutet som står bakom priset.

Ett av Göteborgsbidragen som passerat det första nålsögat är Handelsmyntet i Högsbo. Det valet motiverar juryn så här “Unik markanvisningstävling med krav på låga hyror resulterade i en kompromiss med hyresrabatter så att hushåll med olika ekonomiska villkor kan leva klimatsmart i välplanerade folkhem med 50-talskaraktär”.

En av konkurrenterna är Riksbyggens Brf Viva på Guldheden. Motiveringen lyder “Med ytor för gemenskap, skickligt anpassade hyresrätter samt klimatsmart betong har Riksbyggen i samverkan med Göteborgs Stad, näringsliv, akademi samt engagerade invånare visat hur man bygger hållbara bostadsområden”.

Bopriset har instiftats till minne av den världsberömde österrikiske formgivaren och arkitekten Josef Frank. Årets pris delas ut i mitten av november vid en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm.

Boinstitutet startades för två år sedan på initiativ av Hyresgästföreningens Riksförbund

Föregående

Massor av tyskar hyllar Wislander

Nästa

Sävehof värvar iranier