Lintotten är ett gulligt namn på ett bostadskvarter i Lunden.
Fullt lika gulligt är det inte att fastigheten, i vilken Linda Petersson och drygt 90 andra hyresgäster bor, har haft samma stammar och vattenledningar sedan 1930.
Nu tänker fastighetsägaren renovera fastigheten efter åratal av eftersatt underhåll.
De vill därför höja hyran med nära 50 procent.
– Vi slåss för dem som inte kommer att ha råd att bo kvar, säger Linda Petersson.
Hon har blivit en av de drivande i nätverket Rädda Lintotten, något som hon kanske inte räknade med när hon flyttade in i slutet av förra året.
För henne var det det perfekta objektet i en bytesaffär: nära till jobb och förskola, trerummaren på bottenvåningen och med en trygg och ombonad innergård att vistas på med lille Oliver.
Olika problem
Ganska snart blev Linda Petersson varse diverse skavanker, de som drabbar alla dåligt vårdade bostäder.
Värst var de så kallade spärrtaken, ett resultat av en sänkning av innertaken på 1970-talet. Ovanför det papperstunna provisoriet döljer sig ett virrvarr av elledningar. Konstruktionen är rena dödsfällan i händelse av brand, men i Olivers rum är problemet åtgärdat.
Och nu har fastighetsägaren bestämt sig för att genomföra en mycket omfattande renovering och upprustning.
Bakom ägarnamnet Holger Blomstrand döljer sig ett litet familjeföretag, ett äldre par i 75-årsåldern och två döttrar födda på 1970-talet.
Cirka 1 400 lägenheter runt om i Göteborg ingår i familjens bestånd.
Inget medinflytande
Beskedet om att en upprustning och renovering stod för dörren lämnades vid ett kort möte i slutet av 2018. Sedan dess har hyresgästernas förgäves försökt att upprätta en konstruktiv dialog med Holger Blomstrands företrädare, som låtit förstå att något medinflytande knappast är aktuellt.
Fastighetsägaren har föredragit att kommunicera med lappar i brevlådorna.
Det tycks redan vara bestämt att alla badrum ska helkaklas och köken renoveras med bland annat ekparkett på golven.
För Lindas del innebär ägarens ekonomiska kalkyl att hennes hyra höjs med nästan 3 000, till 9 455 kronor.
– Det är pengar jag skulle kunna lägga på Oliver istället, säger hon.
Många måste flytta
Lintottens boende har tagit hjälp av Hyresgästföreningen som räknat ut att ett sådant brutalt hyrespåslag skulle innebära att en tredjedel av hushållen rasar under marginalen för skälig levnadsstandard.
– Många kommer inte att ha råd att bo kvar, fortsätter Linda Petersson och menar att det kan leda till tvångsförflyttning om förslagen drivs igenom.
Hon ifrågasätter starkt ägarens beräkningar och menar att Holger Blomstrand troligen kommer att mjölka de boende på avsevärt mer än de verkliga kostnaderna.
Men hennes främsta argument mot ägaren är det faktiskt inte finns motiv för att höja hyrorna alls. År efter år efter har Lintottens hushåll troget betalat sin hyra för att värden ska kunna svara för ett rimligt underhåll, en skälig kontinuerlig upprustning, istället för att vänta till att läget är akut och då låta de boende stå för hela kalaset.
Uppskjuten plan
Ett par välbesökta stormöten har ägt rum där de boende ställt sig eniga och upprörda bakom den samrådsgrupp som företräder kollektivet. Tydligen har budskapet ändå gått fram och fått ägaren att dra öronen åt sig. Renoveringen som var planerad att inledas i oktober har skjutits upp till december.
Det ser Linda Petersson som en framgång och som ger visst hopp om att det värsta inte ska hända.
Lintottens invånare har listat tre krav:
° Det måste finnas olika renoveringsnivåer anpassade efter den enskildes ekonomiska möjligheter.
° Ägaren måste erbjuda evakueringslägenheter.
° Alla ska kunna bo kvar.
Bland det positiva i all oro berättar Linda Petersson att grannarna har börjat se och prata med varandra på ett annat sätt än tidigare. Att ha en gemensam fiende förenar.
Den 5 oktober har nätverket Rädda Lintotten en manifestation på Olskrokstorget.
Återstår att se om någon representant för Holger Blomstrand dyker upp.