– En träbåt behöver inte mer arbete än en plastbåt. Särskilt när ett grundligt träbearbetningsarbete väl är gjort. Det förklarar för Spanaren Theodor Johansson, uddevallabo och ansvarig för Träbåtsfestivalen i Skärhamn.

– Sedan är det årliga underhållet inte mer arbetskrävande än för en plastbåt, tillägger han.

Träbåtsfestivalen arrangerades under det nu gångna veckoslutet. Det var trettonde upplagan i Skärhamn och tjugofemte gången sedan starten 1994 på Vindön på Orust. Arrangör var i år som alla år sedan 2002 Västkustens Träbåtsförening, där Theodor Johansson är styrelseledamot och huvudansvarig för evenemanget på Tjörn.

Dags att kasta loss – den trettonde upplagan är över.

Arrangemanget är publikt och en av de största årliga händelserna på ön. Theodor Johansson uppskattar årets besöksantal till cirka 15 000- 20 000 personer att jämföra med fjolårssiffran på omkring 28 000- 30 000.

– Lördagen blåste och regnade bort, förklarar han. Stormarna dagarna före Träbåtsfestivalens öppnande på fredagen medförde att ett antal träbåtar hindrades att komma.

Ovädret grep in

Förhandsintresset var så stort att arrangören fick lov att gå ut med ett anmälningsstopp vid 100 deltagande båtar. Så kom ovädret och deltagarantalet stannade vid 76.

Priserna från juryn och publiken är åtråvärda – 76 deltog, flera var med även tidigare.

– Några fick söka lä vid Kosteröarna, berättar Theodor Johansson. Och sjön var grov i flera dagar och omöjliggjorde deltagande i Träbåtsfestivalen för många.

Händelsen är en träffpunkt för båtintresserade, särskilt förstås för dem med fokus på träbåtar. Men tilldragelsen lockar tjörnborna, de fasta och de som har sitt sommarviste på ön, och turisterna. Det hörs att alla inte talar samma mål som på Tjörn.

Deltagarna i festivalen tävlar om juryns och publikens gunst. I samband med avslutningen på söndagseftermiddagen tillkännages resultaten i klasserna trämotorbåt, träsegelbåt och traditionsbåt. För de utnämningarna svarar juryn. Deltagande båtar finns alla presenterade i ord och bild på:
http://trabat.se/festivalanmalda-batar-2019/

Publiken väljer också

Publiken kan också säga sitt och väljer de tre bästa båtarna efter sin smak. Det ligger ganska mycket både prestige och ära i att vinna. Flera båtar är med och tävlar år efter år.

Vinnande trämotorbåt är norskägda Svanen, träsegelbåt segelekan Minette och vinnande traditionsbåt blev Arwen.
Publikens val föll på den snabbgående motorbåten Bea.

Det ska börjas i tid.

De besökande träbåtarna kantade bryggorna i besökshamnen, i det närmaste fullbelagd. Evenemanget ramas in av båtfärder av en liten ångslup, besök av ångfartyget Bohuslän, aktiviteter med Röde Orm, som är Tjörns Roddarförenings tiohuggare för träning och tävling, tryggt dunkande tändkulemotorer här och var kring hamnen och rader av tält för försäljning av olika varor och information om sjöanknutna verksamheter. Den ideella föreningen Repslagarmuseet från Älvängen visade prov på konsten att slå rep och Västknoparna konsten att göra fendrar och mattor i rep.

Föregående

Gothia Cup-generalens fokus: föräldrarna

Nästa

Vilka styr sjukvården? Egentligen?