SÅ SATTES juridisk punkt för tragedin på Kofferdalens korttidsboende där 17-årige Måns lämnades att drunkna i ett badkar. Göteborgs tingsrätt dömde förra veckan två män för vållande till annans död.

Ovanför det juridiska ansvaret ligger ett politiskt-administrativt. Men detta kan som bekant inte ställas inför rätta.

Dödsfallet på Kofferdalen kunde ha undvikits. Anställda varnade för brister. Bland annat för att de båda nu dömda var olämpliga. Chefer struntade i dessa varningar. Katastrofen var ett faktum.

HÄR SER VI den yttersta följden av slapphetens kultur som råder i Göteborgs stad. En kultur som ger upphov även till den förödande vardagskorruptionen. Inga regler finns. Eller inga regler följs. Man håller varandra om ryggen i stället för att respektera ordning och reda.

Brottslig korruption där stora summor byter ägare under bordet är en sak. Laglig vänskapskorruption som svågerpolitik, fiffel, fusk med mera är en annan, och den florerar dagligen på bred front och på djupet. Väldigt många göteborgare som haft med kommunen att göra känner till detta. En hel del blir arga men känner vanmakt. Andra rycker på axlarna och säger: Men vaddå? Man vet väl hur det går till i den här stan. Åter andra lever i lycklig okunnighet om ämnet.

I en miljö där allt går för sig, där tydliga regler inte tillämpas, där kompisrelationer spelar en viktig roll, där tar chefer inte riktigt ansvar för någonting. Se Kofferdalen!

RESULTATET blir brist på rättvisa och lägre kvalitet på tjänster.

Spanaren grundades en gång för att påtala problemet med korruption i Göteborg. Vi och andra har under flera år avslöjat större och mindre oegentligheter i staden. Det borde väl ändå tack vare detta finnas hopp om förbättringar?

Absolut inte.  Ändå fortsätter vi tjata. Skulle en förändring ske ska den uppmärksammas.

LÄS PÅ

Var finns stödet för ovanstående synpunkter? Läs Spanaren! I första hand vår reporter Per Nygren har i drygt fem år producerat en stor mängd artiklar om kommunal slapphet och korruption. Allt finns bevarat i vårt öppna arkiv. Ni läsare kan bidra med fler tips om ojuste maktutövning. Skriv till redaktionen@spanaren.se.

Föregående

Idrott på riktigt - och på skoj

Nästa

Gothia Cup-generalens fokus: föräldrarna