Vad hände i Göteborg på Sveriges nationaldag 6 juni?

En hel del såklart, även om vi inte på långa vägar brukar fira nationaldagen lika intensivt som exempelvis norrmännen 17 maj.

Musikälskande göteborgare hade säkerligen sett fram emot Göteborgssymfonikernas traditionella sommarkonsert och de fick sitt lystmäte i det fenomenalt vackra vädret.

Andra hade längtat efter ett parallellt evenemang i i Slottsskogen: Medborgarskapsceremonin för nyblivna svenskar under 2018.

De långa köerna ringlade långsamt i solgasset utanför de vita tälten där bevisen skulle delas ut till inte mindre än 4 878 nyblivna svenskar. Alla var kallade, men långt ifrån alla var på plats för att få bevisen på att de hade erhållit svenskt medborgarskap förra året.

Sammanlagt 4 878 nya svenskar enbart i Göteborg – handen på hjärtat: det trodde ni inte!

Från 130 länder

Här en annan förbluffande siffra: de nya medborgarna har migrerat från inalles 130 olika länder. De flesta har utvandrat från länder som Somalia, Syrien, Iran, Irak, Etiopien. Indien, Pakistan, Afghanistan, Polen, Storbritannien och Finland.

Vänta nu… Storbritannien? Jo ni läste rätt. Efter folkomröstningen som utmynnade i Ja till Brexit, d v s att Storbritannien skall vända Europa ryggen, har en markant ökning av ansökningar om invandring kommit från britter, som inte kunnat förlika sig med tanken på att Storbritannien är på knaggklig väg att bryta sig loss ur EU.

Nationalsång och flagghissning

Festligheterna i samband med ceremonin omfattade bland annat musikalisk underhållning och fika i det gröna vid och kring Stora Dammen i Slottsskogen.

Tillställningen pågick i cirka två timmar och avslutades med nationalsången samtidigt som den blågula flaggan hissades.

Sommarkonsert i strålande sol

Delvis parallellt med Medborgarskapsceremonin rullade Göteborgssymfonikernas traditionella sommarkonsert igång från stora scenen på gräsmattan framför Björngårdsvillan.

Lättsam musik i en ljuvligt grön och prunkande Slottsskogen en strålande, varm nationaldag är alltid en storslagen upplevelse, det kan nu väldigt många musikälskare vittna om.

FOTNOT: Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni endast som Svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag. (Källa Wikipedia)

Föregående

Utredning: Massiv satsning på primärvården ska lösa sjukvårdskrisen

Nästa

Myglande rektorer får behålla jobbet