Solen sken från en klarblå himmel, men ändå lockade endagsmässan för Göteborgsböcker i Landsarkivet många läshungriga göteborgare.

Dagen då allt var gratis utom böckerna var ett lyckat samarrangemang mellan arkivet och Göteborgs Hembygdsförbund.

Varken Landsarkivet eller Spanaren kom ihåg att slå på räkneverket, men nånstans mellan 300 och 400 är en ganska korrekt uppskattning av antalet besökare.

Dagens höjdpunkt var avslöjandet av vilken bok som av juryn utsetts till årets Göteborgsbok 2018. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Göteborgs Hembygdsförbund, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs stadsbibliotek och Riksarkivet Landsarkivet.

Stenhård konkurrens

Konkurrensen var stenhård. Bland tio nomineringar i urval från ett stort antal utgivningar utsågs en vinnare och två hedersomnämnanden.

Segrade gjorde arkitekturverket Lilienbergs stad: Göteborg 1900-1930 av Hans Bjur och Krister Engström (illustrationer).

Ur juryns motivering saxar vi: ”Sällan har ett praktverk om hur arkitekturen format Göteborg som stad och samhälle varit så välkommet och angeläget. – – – Berättandet är kunnigt och medryckande.- – – Läsaren bjuds på en lustfylld tidsresa, men författaren manar också till reflexioner.”

”Ett djärvt projekt”

Det ena hedersomnämnandet gick till Göteborgspolletter: Polletter för krogar, nöjen och sjöfart från början fram till i dag av Bo Gustavsson i Göteborgs numismatiska förening. ”Ett djärvt projekt får ett lyckligt slut”, som juryn bland annat skrev i sin motivering.

Det andra hedersomnämnandet tillerkändes boken Hundrade och en Göteborgskvinnor av Lisbeth Larsson, Berith Backlund, Inger Eriksson, Britta Flensburg, Louise Lönnroth och Maria Sjöberg. ”Skildringarna har en inbyggd stolthet, ett ljus som bär läsaren hela vägen”, skrev juryn bland annat om den boken.

Praktverk om Christina Hall

Spanarens eget hedersomnämnande får ett praktverk på drygt 500 sidor om Christina Hall, slottsfru på Gunnebo, värdinna i Hallska palatset i Västra Nordstan och hustru till 1700-talets kanske rikaste person, John Hall.

Författare är den omtyckte historikern Lars Gahrn i Mölndal. Den spränglärde Gahrn är den nu levande person som vet i särklass mest om Mölndals historia i allmänhet och Gunnebo slotts fascinerande historia i synnerhet. Boken om Christina Hall är som en andra avhandling av Gahrn.

Fotnot: Albert Lilienberg (1879-1867) var en arkitekt och legendarisk stadsplanerare som verkade som förste stadsingenjör (stadsplanechef) i Göteborg 1907-1927, därefter i Stockholm. Han var även lärare i stadsplaneringslära vid dåvarande Chalmers tekniska institut.

Föregående

Skatteverket kan inte följa lagen

Nästa

Allsvensk damfotboll ett gratisnöje