2015 kom riktlinjer vilka innebär att våldtäktsbrotten i regel utreds av poliser, som har hand om de grövsta brotten som mord och mordförsök, rapporterar SVT Text.

En konsekvens blir att våldtäktsutredningarna läggs åt sidan men i Göteborg går man emot riktlinjerna med lyckat resultat, enligt vad Uppdrag granskning uppgav i onsdagens program.

I Göteborgs-försöket låter man även andra poliser utreda våldtäkter. Även i Fyrbodal har man lagt utredningarna på lokalpoliser så att de hamnar högt upp i prioritering.

På två år har våldtäktsutredningarna som lett till åtal ökat från 8 till 23 procent.

”Våldtäktsbrott har låg status”

Antalet anmälningar om våldtäkter ökar men andelen uppklarade våldtäktsbrott sjunker. Brotten har låg status och andra brott går före, menar flera inom polisen, uppger Uppdrag granskning.

– Våldtäkter är av tradition ett brott som inte ansetts ha särskilt hög status, säger Barbro Jönsson, före detta åklagare som nu är anställd vid Göteborgspolisen. Jönsson tror att det kan ha betydelse att brotten riktas mot kvinnor.

Hon får medhåll från polismästaren Annika Lindroth i Stockholm, som menar att det ”finns en kulturell obalans”, enligt SVT:s referat.

 

 

 

 

Föregående

Stopp i kommunstyrelsen för hotell Gråskär-projektet

Nästa

Grävskoporna igång på Liseberg - vad händer nu?