Den nya huvudägaren till elbilsföretaget Nevs AB i Trollhättan är en kinesisk koncern, Evergrande Group med huvudkontoret i mångmiljonstaden Shenzen, en av de fyra största i Kina.

Evergrande är, som namnet antyder, ingen liten koncern med sina 140 000 anställda.

Företagsgruppen finns sedan tre år tillbaka med i amerikanska tidskriften Fortunes lista över de 500 största företagen i världen. I Fortunes senaste ranking kom Evergrande Group på plats  230 i denna lista. Gruppens verkställande direktör heter Hui Ka Yan.

Evergrande består av fyra börsnoterade dotterbolag i Kina, inom områdena fastigheter – en av de största i Kina -, turism, high tech och hälsovård/medtech. Det är det senare företaget, Evergrande Health Industry Group, som köpte 51 procent i Trollhätteföretaget Nevs. Health Care-företaget är noterat på Hongkong-börsen.

Dock har företaget dragits med miljardförluster.

Jiang behåller 49 procent

Nevs grundare, Kai Johan Jiang, som köpte 2012 resterna av konkursdrabbade Saab Automobile, behåller 49 procent av aktierna i Nevs sedan han sålt majoriteten för 8,3 miljarder kronor.  Kai Johan Jiang, med rötter i Sverige och Kina,  kommer efter affären att fortsätta arbeta för företaget.

– Affären innebär att Nevs får en finansiellt stark huvudägare, säger VD för Nevs, Stefan Tilk i företagets pressmeddelandet om ägarförändringen.

– Kombinationen med entreprenörskapet hos Kai Johan Jang skapar goda möjligheter att nå våra mål, tillägger Stefan Tilk.

Nevs får nu en finansiellt stark position efter flera år av investeringar och utvecklingskostnader och kan, när produktionsstarten nu närmar sig i företagets första fabrik i Kina,  också börja tjäna pengar. Nevs har en sammansättningsfabrik i Tianjin (Tientsin), hamnstaden i nordöstra Kina som gränsar till Peking och som är en av de fyra största städerna i landet.

Tianjinfabriken kommer inom några månader att börja producera Nevsbilar byggda på en modifierad Saab 9-3 modell. Chassiet utvecklas och byggs i Trollhättan för produktion av färdig bil i Tianjin.

Nevs har också börjat uppföra en andra fabrik i Shanghai.
Planen är att även kunna producera bilar i Trollhättan, när det blir aktuellt med ytterligare kapacitetsökning för de eldrivna bilarna. Då har även en ny elbil sett dagens ljus.
Föregående

Ripa vill förtiga sanningen

Nästa

Fortsatt gratis på Världskulturmuseet